дом Култура Определиха носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

Определиха носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

0
ДЯЛ

С тайно гласуване днес Експертният съвет по присъждане на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура определи носителите на отличието за 2019 година.
На заседанието присъстваха 14 от общо 15 членове на Експертния съвет, който включва седемте общински съветници от постоянната комисия по „Култура“ към местния парламент, седем представители на творческите гилдии и един представител на Община Шумен.
„Наградата на Шумен“ за изкуство и култура се присъжда при събрани минимум осем гласа.
Тази година номинации нямаше само в категория „Танцово изкуство“.
Индивидуалното отличие в раздел „Литература“ бе присъдена на отец Николай Петков за книгата му „Тук с Гогол“. Той успя да събере девет гласа и така изпревари съперника си в категорията Мартин Спасов, за когото бяха гласували четирима от журито. Индивидуалната награда за „Литература“ бе единствената категория, в която имаше двама претенденти. Една от бюлетините в раздела бе невалидна, защото член на комисията бе гласувал и за двамата автори.
Колективното отличие в раздела бе за стихосбирката „Дракон“ на Даниела, Лора и Мая Друмеви. Творческата фамилия грабна наградата с 10 гласа.
В категория „Театър“ индивидуалната награда спечели Стефания Георгиева – хореограф на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Номинацията на Георгиева бе безапелационна и събра одобрението на всички членове на Експертния съвет.
Колективната награда в тази категория е за екипа на спектакъла „Кукери“. Номинацията получи 11 гласа.
Неоспорима бе и кандидатурата на Станислав Ушев – диригент на Симфониета-Шумен. Той извоюва индивидуалната награда в раздел „Музика“ с 14 гласа. С 10 гласа „за“ колективното отличие бе присъдено на ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Почетния професор на Шуменския университет Николай Димков е тазгодишния носител на „Наградата на Шумен“ в категория „Публицистика и журналистика“. Проф. Димков събра девет гласа одобрение.
С 11 гласа отличието за архитектура грабна арх. Валерий Колев с проекта за обновление на спортен комплекс „Кортовете“ в Градската градина.
Наградата в раздел „Фотография“ спечели Иван Иванов. За неговата номинация гласуваха 11 члена на журито.
С пълен брой гласове – 14, Ивелина Иванова получи индивидуалната награда в категорията „Изобразително изкуство“. Колективната бе за художниците Александър Величков, Димитър Балкански, Петър Дичев и Свилен Земеделски. Великолепната четворка събра 12 гласа.
С 14 гласа „за“ Носител на „Наградата на Шумен“ в раздел „Приложни изкуства“ е художникът Деан Евтимов.
В категорията „Дейци на културата и дарители“ индивидуалното отличие бе присъдено на Ангел Минчев – старши учител, ръководител на Школа по дърворезба в ЦПЛР-ОДК. Той получи 12 гласа, а колективната награда е за екипа на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“.
Предстои наградените творци да бъдат одобрени в края на юни на сесия на Общински съвет-Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМая Манолова се срещна с жители на кв. „Дивдядово“ и Салманово
Следваща статияПолицията заварди пътищата към Изгрев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here