дом Култура Представят носии на 150 години на Международния фолклорен фестивал „Шумла“

Представят носии на 150 години на Международния фолклорен фестивал „Шумла“

0
ДЯЛ

Автентични носии на по 100 – 150 години ще бъдат представени в първото издание на Международния фолклорен фестивал „Шумла“.
На 6 и 7 септември поляната на Стария град на Шуменското плато ще се превърне в сцена на фолклора от България и Балканите. Това съобщи на брифинг Красимир Савов, ст. експерт „Ансамбли, сценична дейност и атракции“ в Община Шумен.
Проявата ще бъде открита на 6 септември от 10.00 часа с преглед на пенсионерските състави.
По същото време ще се открие изложба на старинни костюми. Майстори от страната и чужбина ще демонстрират плетиво, дърворезба, кожарство, шекерджийство, тъкачество.
Занаятчия от Сирия ще покаже уменията си в обработката на кожи. Гост на фестивала ще е и иконописец-скулптор от Русе.
За публиката са предвидени и спортни игри, сред които теглене на въже и надбягване с чували.
В рамките на фестивала ще има ревю с автентични носии от всички етнографски области на България. Шуменско ще се представи с уникална мъжка носия от Смядово. На приключилия във Жеравна фестивал костюмът е спечелил първо място.
В първия ден на форума от 20 часа Жулиета и Румен Иванови от Разград ще представят обичая „Нестинарство“.
На 7 септември Международният фестивал ще продължи с изпълнения на всички състави, участващи във форума. „Целта е да превърнем събитието в празник за участници и публика“, обясни Красимир Савов.
В двата дни на фестивала Община Шумен е осигурила безплатни автобуси. Те ще тръгват пред сградата на Общината в 8.30, 9.15, 10.00 и 15.00 часа. Връщането е от спирката на комплекс „Стъклото“ в 17.00, 17.45, 18.30, 20.30, 21.00 и 21.30 часа. В неделя последният курс за връщане е в 19.45 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГости от Браила, Ксанти и Струмица ще посетят Шумен по проект „Граждани за Европа“
Следваща статияСлед клането на прасетата: 917 стопанства в областта ще получат по 300 лева за дезинфекция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here