дом Култура Шумен става център на честванията на 120 години от рождението на Панчо...

Шумен става център на честванията на 120 години от рождението на Панчо Владигеров

0
ДЯЛ

С мащабна програма Шумен става център на честванията на 120 години от рождението на бележития български композитор, диригент, музикант и педагог Панчо Владигеров. Под мотото „Шумен и Владигеров“ проявите ще текат през цялата година. Те се организират съвместно от Община Шумен, Фондация „Панчо Владигеров“, Държавен архив – Шумен, РИМ, музеен комплекс „Панчо Владигеров“, Шуменския университет, Регионалната библиотека, Шуменската филхармония, училища.
„Целта е да обединим всички, които са съпричастни към честванията и да излезем от рамките на Шумен. Ще поканим гости от страната и чужбина, свързани с творчеството и личността на Панчо Владигеров“, каза днес на брифинг зам.-кметът по култура Найден Косев.
Официалното начало на честванията на годишнината започва на 13 март – рождената дата на композитора. Най-мащабната проява е Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“-Шумен 2019 г., който ще се състои от 27 май до 7 юни.
Програмата на честванията бе представена днес от Дияна Дечева – изпълнителен директор на фондация „Панчо Владигеров“, Жана Томова, уредник в музеен комплекс „Панчо Владигеров“, диригента на Симфониета-Шумен Калина Василева, началника на Държавния архив в града Антония Панева.
На 13 март музейният комплекс „Панчо Владигеров обявява Ден на отворените врати за шуменци и гости на града. За любителите на класическата музика е концерта на млади инструменталисти от Шумен.
Концертът, посветен на 120 години от рождението на твореца е от 18.30 часа в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. В него ще участва Александър Владигеров – внук на композитора. Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с архивни документи и снимки, представящи живота и делото на Панчо Владигеров.
Два концерта с произведения на композитора ще изнесе Симфониета-Шумен на 28 март и 19 април. Солисти ще бъдат цигуларката Милена Вълева и пианистът Александър Колев.
„Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век“ е изложбата, която ще гостува в Шумен на 18 май. Експозицията е на къща-музей „Панчо Владигеров“-София.
На 13 и 14 март Шуменският университет и катедра „Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство“ организират Национална кръгла маса на тема „Творческото наследство на Панчо Владигеров“. В нея могат да участват студенти и докторанти.
По повод годишнината от рождението на бележития композитор, фондация „Панчо Владигеров“ и БНР ще издадат компактдиск с документални записи от Международните конкурси на името на композитора, проведени в Шумен между 2011-2018 година.
Снимка: eurochicago.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТИР изсипа каси с бира до спортна зала „Младост“
Следваща статияТемпературите остават високи за сезона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here