дом Общество Мая Манолова се срещна с жители на кв. „Дивдядово“ и Салманово

Мая Манолова се срещна с жители на кв. „Дивдядово“ и Салманово

0
ДЯЛ

На фона на застрашително ниското ниво на язовир „Тича“ и евентуалната необходимост да се ползват алтернативни източници наистина трябва да се спре с това безобразие, което видях в кв. „Дивдядово“ – вода от сметището, която вече е известна като Черната вода, да се оттича в Камчия. Даже има вече и каналче, за да е по-лесно. Това заяви председателят на Гражданска платформа „Изправи се.BG“ Мая Манолова след среща с граждани от кв. „Дивдядово“ пред 24shumen.com.

„От друга страна, не е нормално това сметище да няма пречиствателна станция, това е законово изискване, а не просто водата да са събира и зауства в река най- токсичната вода, която идва от боклуците“, възмути се тя и попита какво са правили всички институции, без да видят огромния проблем – токсична вода от сметището да изтича директно в реката.
„Дойдох, за да видя истинската картина и да алармираме, че наистина ще има проблем с водоснабдяването на Шумен, Търговище, Велики Преслав и околните села, които са застрашени предвид изключително ниското ниво на водата в яз. „Тича“. Ще стане Перник 2 по две обаче“, анализира тревожната ситуация бившият омбудсман.

От дългогодишно безводие, за което на този етап няма никакво решение се оплакаха жителите на шуменското село Салманово на среща с Мая Манолова. Освен от водния режим хората се жалваха и от колекторските фирми в отговор на неин въпрос „Тук тормозят ли ви събирачи на дългове“. Млада жена припомни личната си драма със скалъпена схема, как докато работи в чужбина я заплашили веднага да плати 3 000 лева, иначе ще й вземат къщата.
„Кошмар, от времето на бабите и дядовците ни сме така, почти без вода. Идва за половин час на 24 часа“, нарежда пенсионерка. Тя е бясна от ситуацията, тъй като за половин час не можеш нито да сготвиш, ни нещо да направиш.
Друга жена разказа как стаята й е превърната в склад със пластмасови бутилки, заредени с вода, които били вече зеленясали на дъното. „За каква хигиена говорим, как ще се справим със заразата“, недоумява тя.
Кметът на селото не присъства на срещата. „Защо го няма, нека да дойде тук и да ни обясни докога ще живеем без вода. Това не е живот“, почти в един глас роптаеха хората, гневни от отсъствието на селския първенец. Чуха се даже гласове:“Заради да водата го махаме, какво още се церемоним“?
Млади семейства не скриха възмущението си и от скандали, че църквата в неделя била затворена, а училището е разбито.

„От 30 години няма тук вода, каптажът е затлачен. Всеки идва и обещава и нищо“, сподели пред 24shumen.com Данчо Йорданов, земеделски производител. Като спасение хората започнали да си правят кладенци. Все пак в кметството имало проект в кметството за ползване на собствен водоизточник. но не се знаело дали изобщо ще се реализира, тъй като струва 240 хиляди лева.
Манолова обеща да разгледа изпратените да нея сигнали и жалби и да ги представи за решение пред кмета на Шумен.
Потърсили я и хора от село Изгрев, където има заразени с коронавирус. Жителите били притеснени, че при 14-дневна карантина са обречени на глад. А за това не било помислено. „Щом налагаш карантина, си длъжен да осигуриш прехрана на населението“, категорична бе Манолова, гневна, че „държавата не си е мръднала пръста да подкрепи хората по време на пандемията“. А от схемата 60/40 са се възползвали фирми, близки до властта.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоставят КПП-та в село Изгрев тази вечер, забраняват сватбите и пазарите в областта
Следваща статияОпределиха носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here