дом Общество Обсъдиха проблемите на водоснабдяването на село Троица

Обсъдиха проблемите на водоснабдяването на село Троица

0
ДЯЛ

Работна среща във връзка с проблемите във водоснабдяването на село Троица, община Велики Преслав проведе областният управител д-р Владимир Йолов, съобщиха от пресслужбата на институцията. В разговора участваха заместник областният управител Николай Колев, кметът на община Велики Преслав инж. Янко Йорданов, председателят на Общински съвет-Велики Преслав Анелия Асенова, Христина Йорданова – кмет на Троица, главният инженер на ВиК-Шумен инж. Антон Стефанов, инж. Иван Иванов – ръководител експлоатационен район Велики Преслав, Емил Петров – мениджър в Пивоварна в „Карлсберг – България“.
Години наред през летните месеци в населеното място има недостиг на вода. Селото се водоснабдява гравитачно от собствен водоизточник – каптиран извор „Троица“, който има недостатъчен дебит за нуждите на населеното място и се налага водни количества от каптиран извор „Троица – 1“ да бъдат пренасочвани за допълнително водоснабдяване. Каптажът е изграден за водоснабдяване на Шумен, но с въвеждане на водоснабдителна система „Тича“ за нуждите на града през 1982 г. основно му предназначение е да предоставя води за нуждите на промишленото производство на Пивоварния завод.
Съгласно действащото разрешително на „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД се разрешава средноденонощен дебит до 1.78 л/сек. Разпределението на водното количество в сезонен и годишен аспект е неравномерно и това поражда спор с Пивоварния завод относно ползваните количества вода за производство.
Инж. Янко Йорданов заяви, че община Велики Преслав, като публичен собственик на водопреносната мрежа, е подменила водопроводна инфраструктура на пет улици в селото, този процес продължава и предстои да започне работа по други две улици. Той съобщи, че Община Велики Преслав има изготвени над 60 проекта за изграждане на ВиК инфраструктура, но на този етап няма финансиране.
Емил Петров от Пивоварна в „Карлсберг – България“ увери, че по негово разпореждане системата за спиране на водата е оставена във фиксирано положение, гарантиращо постоянен приток към селото и въпреки тези негови действия проблемът остава неразрешен. Констатирано е, че при проектна норма от 22 l/s на водоизточника, в момента от него реално се добиват около 11-12 l/s, което е близо 50% намаление на дебита. Той направи предложение за допълнителни мерки, сред които монтиране на контролен водомер, съвместен оглед на представители на „Карлсберг – България“, ВиК оператора и местната власт на трасето на водопровода по пътя на водата от помпената станция до буферния резервоар, от който се водоснабдява населеното място, проучване на възможностите за алтернативни водоизточници и изграждане на водоеми за акумулиране на водни маси.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлагодарствено писмо за полицаи, разкрили кражба на пари от дамска чанта
Следваща статияПръскат с вода улиците на Шумен
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here