дом Култура Концерт за маримба, виброфони и оркестър на шуменска сцена

Концерт за маримба, виброфони и оркестър на шуменска сцена

0
ДЯЛ

Специфичния колорит и впечатляващия звук на маримбата и вибрафона ще изпълнят концертна зала „Проф. Венета Вичева“ днес. Традиция и съвременност, усещане за българския дух и корени ще бъдат инспирирани чрез претворяването на земя, огън, вода. Заповядайте от 18.35 ч. да чуем първото изпълнение на „ЗОВ“ – Концерт за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър от Емелина Горчева-Димова и Мирослав Димов със солист Мирослав Димов. Под диригентството на маестро Цанислав Петков ще чуем още Концерт за вибрафон и струнен оркестър в изпълнение на Борислав Запрянов /вибрафон/, Concerto piccolo non tanto grosso от Атанас Атанасов и Класично и романтично оп. 24, за камерен оркестър от Панчо Владигеров.
Д-р Емелина Горчева – Димова е родена във Велико Търново. Завършва средното си образование в НМУ „Любомир Пипков“ – гр. София със специалност пиано. През 2009 г. е приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където изучава композиция в класа на проф. Йовчо Крушев. През 2014 г. придобива магистърска степен по специалността, а през 2017 г. ѝ е присъдена образователна и научна степен доктор. Носител е на десет награди по композиция, пет от които международни.
Автор е на музика към музикално-сценични произведения, филми, симфонични и камерно-инструментални произведения, на солови и хорови песни, миниатюри за пиано, концерти.. Нейни творби са изпълнявани както у нас, така и в САЩ, Германия, Франция, Люксембург.
Концертът ѝ за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър „Необятни светове“, написан в съавторство с Мирослав Димов, добива широка популярност и извън пределите на страната. През март 2016 г. е изпълнен в Страсбург, Франция, в рамките на Българското председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Следват премиерите му в Китай, Австралия, САЩ, Япония, Лондон, Венецуела.
През 2019 г. две нейни произведения стават задължителни в програмата на Национален конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов“ – специалност „Класическо пеене“.
Член е на жури в Национален конкурс за изпълнение на българска творба „Върбан Върбанов“ – гр. Бургас, Международен конкурс за изпълнение на немска и австрйска музика „MAGIC” – гр. Бургас, както и „Клависимо“ – гр. София.
В настоящия момент Емелина Горчева – Димова е хоноруван преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров” по дисциплината Музикална драматургия и интерпретация – работа с композитор, в магистърската специалност Оперета – мюзикъл.
Мирослав Димов е роден на 11 август 1989 г. Изучава пиано и ударни инструменти в НУМСИ „Христина Морфова“ гр. Стара Загора. През 2008 г. е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров“ гр. София, в класа по ударни инструменти на проф. д-р Татяна Кърпарова. През 2013 г. завършва магистърска степен, като междувременно е поканен за гост-лектор по перкусии в НУМСИ „Хр. Морфова” Стара Загора. От 2014 г. е хоноруван асистент по ударни инструменти и докторант с ръководител проф. д-р Татяна Кърпарова в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2017 г. заема позицията водач на група ударни инструменти в Академичният Симфоничен Оркестър. От 2019 г. е поканен да преподава и в НМУ „Любомир Пипков“ гр. София, по специалността „Ударни инструменти“. През 2020 г. получава образователна и научна степен „Доктор“, а от 2021 г. е назначен като главен асистент по ударни инструменти в катедра „Духови и ударни инструменти“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. По време на своето обучение участва в над 340 солови и камерни продукции.
Осъществява проекти за камерни формации, Поставя премиери със свои транскрипции за пластинкови ударни инструменти на класически произведения от А. Вивалди, Д. Скарлати, Й. Пахелбел, Й. С. Бах и др.
Усъвършенства се в майсторски класове на Татяна Колева, Емануел Сежурне, Богдан Бакану, Ивана Билич и др.. През 2013 г. печели стипендия от фондация „Йордан Камджалов“, а през 2015 г., по програмата Еразмус+, продължава своето усъвършенстване в Académie supérieure de musique de Strasbourg, Франция под ръководството на едни от най-известните и изявени професионалисти в световната перкусионна школа – проф. Емануел Сежурне, проф. Денис Риедингер и проф. Стефан Фуржеро.
Мирослав Димов е солист в различни страни в Европа и носител на национални и международни награди, някои от които: приз „Студент на годината“ в категория изкуства, за цяла България (2012 г.); първа награда в най-високата категория – Интернационален конкурс за ударни инструменти „ПАС Италия“ Монтесилвано, Италия (2014 г.); лауреат в категория ударни инструменти, Първи национални награди ”Проф. Панчо Владигеров“ за изпълнители, изявени в музикалното изкуство (2015 г.); номинация за Кристална лира в категория „Млад изпълнител“ (2019 г.).
През 2012г. произведението за маримба „Odessa” от американският композитор Matthew Lorick, специално посветено на Мирослав Димов, а в последствие изпълнено и записано от него, добива огромна популярност в САЩ като продадените копия надхвърлят 1200.
Концертът на Мирослав Димов за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър „Необятни светове“, написан в съавторство с д-р Емелина Горчева добива популярност и извън пределите на страната. През март 2016 г. той го изпълнява със Страсбургската Филхармония под диригентската палка на Етиен Бардон в рамките на Българското председателство на комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Следват премиерите му с различни изпълнители в Китай, Австралия, САЩ, Япония и Великобритания. Концертът е включен и в задължителните програми на конкурси за ударни инструменти в България.
През 2018-2020 г. е поканен като член на жури в Национален конкурс за изпълнение на българска музика “Върбан Върбанов“ и Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC”, Бургас – специалност ударни инструменти.
През 2019 г. успешно реализира световната премиера на Концерт за маримба, вибрафон, тъпан и камерен оркестър от Емил Табаков под негово ръководство в Габрово, Варна и София. Произведението добива популярност и е изпълнено на закриването на юбилейния международен фестивал „Софийски музикални седмици“ под палката на проф. Пламен Джуров и камерен ансамбъл Софийски солисти.
Освен традиционното обучение по ударни инструменти, той включва и съвременни интерактивни форми за преподаване.
Борислав Запрянов е роден в София през 2002 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“. В момента е студент в НМА „проф. Панчо Владигеров“ в класа по ударни инструменти на гл. ас. д-р Мирослав Димов. Участва в майсторските класове на Ерико Даимо, Венцислав Савчев, Орлин Радински, Емануел Сежурне, Виви Василева Алексей Чижик и др. Лауреат на XIV Национален академичен конкурс за пианисти-акомпанятори „Проф. Савка Шопова-Маркова“ и IX Академичен конкурс за ударни инструменти, организирани от Националната музикална академия. Концертира в залите на комплекс „България“, в концертите посветени на 100-годишнината от създаването на НМА „проф. Панчо Владигеров“. Участва в концерти на Врачанска филхармония, в Ноемврийски музикални дни през 2021 г. в Перник, в 53-то издание на фестивала „Софийски музикални седмици“, заедно с формация Te Deum Adoramus. Работил е с диригентите Теодора Димитрова, Йордан Камджалов.
Цанислав Петков е роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. Лауреат е на национални и международни конкурси, активен участник в редица майсторски класове на изявени пианисти. През 2015 г. се дипломира в НМА „проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. От същата година до настоящия момент е диригент на Камерен оркестър – Хасково и негов художествен ръководител. От 2017 г. е диригент и в Държавна Опера Бургас. Работи съвместно с редица оркестри на територията на България сред които Софийска Филхармония, Младежка филхармония „Пионер“, Европейски Младежки Симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфониен оркестър Сливен, Симфониетите във Враца и Видин и Камерен оркестър „Дианополис“. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони с прекъсване на електроенергията
Следваща статияОтделението „Уши, нос, гърло“ получи годишната награда за медицина на Общината

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 − 51 =