дом Здраве При нова вълна на COVID-19: Градините ще приемат деца само на ваксинирани...

При нова вълна на COVID-19: Градините ще приемат деца само на ваксинирани родители

0
ДЯЛ

При евентуална четвърта вълна на COVID-19 в страната, градина ще могат да посещават деца само на ваксинирани родители. Това обяви днес на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов при представяне на План за борба с коронавируса в България. „Смятаме детските градини да бъдат затваряни на последен етап. Те могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и персоналът също е имунизиран. Това ще даде предсказуемост и възможност всеки да направи своя личен план“, обясни д-р Златанов.
Здравният министър Стойчо Кацаров поясни, че Планът предлага анализ и оценка на рисковете, наличните ресурси на здравната система. След това подробно са развити механизмите за това как да се намалят пораженията като смъртни случаи, затваряне на икономиката и възможности на здравната система да реагира адекватно.
Изготвена е и обща финансова сметка за това колко ще струва всичко това. Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Те са разделени на четири групи: зелена, жълта, червена и тъмночервена в зависимост от броя на заразените лица за 14 дни.
Всяка зона е съпътствана с ограничаване на определени дейности. Разработен е план и за консумацията на лекарства. Единният протокол за поведение при коронавирус също е част от Плана. Този план ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства с оглед на това те да съобразят своите действия и планове. Целта е получавайки този план, различните ведомства да развият своите планове за подпомагане на своите сектори.
По отношение на училищата стана ясно, че се предвижда в червената и тъмночервената зона училищата да работят по график, предвиден от МОН. Ръководствата на ВУЗ-овете решават сами. В тъмночервената зона детските градини независимо, че са затворени, могат да се допуснат да работят при условие, че персоналът е ваксиниран, а родителите са със сертификат.
На брифинга бе уточнено, че не може да се каже, кога точно ще ни застигне четвъртата вълна на COVID-19.
135 млн. лева ще са необходими, ако продължи мярката да се дават по 1 000 лв. на лекарите на първа линия. Поради тази причина е разработена нова методика: „Тези 1 000 лв. ще се получават за действителна работа на пълен график, пряко свързана с лечение и диагностика на коронавирус“, уточни министър Кацаров.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолиция и жандармерия борят изборната търговия в Шуменско
Следваща статияАйсел Руфад, областен председател на ДПС: Да застанем заедно един до друг и да защитим свободата си!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here