дом Общество „Пет пръста в железен юмрук”! Шумен празнува (снимки и видео)

„Пет пръста в железен юмрук”! Шумен празнува (снимки и видео)

0
ДЯЛ

На 11 май Шумен отбелязва Деня на града. Празничните прояви започнаха в ранните часове на деня. Знамената на България, Европейския съюз и знамето на Шумен гордо се развяха в двора на СУ “Йоан Екзарх Български“.

Снимка: СУ “Йоан Екзарх Български“

Специален гост на събитието бе поетът, почетен гражданин и автор на химна на града Антонин Горчев, който произнесе празнично слово.
„Тук сте изрекли първата си дума, тук сте научили буквичките, научили сте се да четете и пишете. Тук ще срещнете първата си любов. Всичко това се нарича семейството, род, родината. За вас България започва от Шумен“, приветства учениците Горчев.

Снимка: СУ “Йоан Екзарх Български“

Празничният ден в школото продължи с „Урок по родолюбие”, в който децата си припомниха славните моменти от миналото на града. По-късно днес, честванията ще продължат с Олимпиада по езикова култура за студенти и гимназисти, организирана от Катедрата по български език на ШУ „Епископ Константин Преславски“. В нея ще се включат възпитаници от училището и още три шуменски школа – СУ „Сава Доброплодни“, ГПЧЕ „Никола Вапцаров“ и СУ „Панайот Волов“.
Празнично бе настроението и в двора на СУ „Сава Доброплодни“.

Атмосферата пред сградата на Общината също бе приповдигната. Под звуците на „Оттука започва България“ и тук бяха издигнати трите флага. Тържествено слово произнесе кметът на града Любомир Христов.
30-метров трибагреник бе спуснат от сградата на МБАЛ – Шумен. Знамето беше поставено на фасадата на болницата от първа шуменска чета „Панайот Волов“ от сдружение „Пазители на българщината“.
Инициативата датира от 2015 година и се превърна в традиция.
За трета година подвойводата на четата Климент Климентов финансира изработката на знамето, което е с дълго 30 метра и широко 4,5 метра. За доброто настроение се погрижиха малките танцьори от ансамблите „Детелина“ и „Веселяче“.

Церемонията бе уважена от кмета на Община Шумен Любомир Христов, областния управител на Русе Велин Григоров, зам.-кметовете Росица Андонова и Найден Косев, народните представители Димитър Александров, Румен Генов, официални, общински съветници, гости и представители на местни патриотични организации.

Празничният ден ще завърши в 18.30 часа тази вечер, когато предстои откриването на Друмевите театрални празници.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗаповядайте на събор в Пристое: Конни надбягвания и народни борби са гвоздеят на веселието
Следваща статияКметът Любомир Христов: Искам да оставя на шуменци чиста вода