дом Здраве Третата вълна на COVID-19 ще ни удари до 3 седмици

Третата вълна на COVID-19 ще ни удари до 3 седмици

0
ДЯЛ

До 3 седмици България ще влезе в трета вълна на COVID-19. Това прогнозира ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг на Националния оперативен щаб. Специалистите предрекоха покачване на заболяемостта през февруари и обясниха, че при третата вълна тя ще расте от три пъти по-висока база в сравнение с втората, когато бума тръгна при малко над 30 заразени на 100 000 души.
Английският щам на вируса циркулира у нас и вече е засечен при 33 души, които са се прибрали от Великобритания. Той е по-силно заразен, което ще допринесе за по-мощната трета вълна. Въпреки това обаче специалистите изразиха надежда, че тя няма да е толкова силна както в Западна Европа. По препоръка на Европейската комисия между 5 и 10% от всички положителни проби за деня ще се изследват за английския щам.
Плавно расте заболеваемостта в страната и тя в момента е 113 на 100 000 души. Осем от областите в страната са в червената зона. Най-висок е процента на заболяемост в област Кюстендил, а най-нисък в Търговищко. Най-ниска заболяемост у нас е отчетена на 26 януари – 86 на 100 000 души. В момента 10 души заразяват други 12. Очаква се обаче този индекс да нарасне до 10 на 16 души. При отпускане на мерките обаче той може да скочи до над 20 заразени от 10 души.
На 14-дневна база заболяемостта е 90 на 100 000 души. Това ни поставя на 27-мо място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканите. Смъртността е 9.9 на 100 000 души, което ни отрежда 13 място в ЕС.
Единствено България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия са с най-ниска заболяемост на стария континент.
Област Шумен остава сред регионите в страната с най-много усложнени пациенти с COVID-19. В тази категория влизат още София и Силистра. Това обяви на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолитика, религия, бизнес за 10 лева и… хероин за 5 млн. евро?!
Следваща статияНе се разбраха за секретарското място в РИК-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here