дом Други Политика, религия, бизнес за 10 лева и… хероин за 5 млн. евро?!

Политика, религия, бизнес за 10 лева и… хероин за 5 млн. евро?!

0
ДЯЛ

Името на главния секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик влезе във фокуса на вниманието след като негов съдружник в две фирми бе арестуван в Турция в опит да прекара през границата с България хероин на стойност 5 млн. евро.
В края на декември миналата година, в тайници на автомобила на бившия турски дипломат в Брюксел Вейсел Филиз бяха открити 100 килограма хероин, съобщи 24rodopi.com. Полицейската акция била проведена след сигнал, че бившият съветник в посолството в белгийската столица пренася голямо количество наркотици. Автомобилът, с който пътували Вейсел Филиз и семейството му, бил щателно обискиран на „Хамзабейли“, малко преди да влезе в България през ГКПП „Лесово“.
Скандалният случай намери място и в европейската преса.
Вейсел Филиз е задържан, като делото срещу него е засекретено.
Турски медии пък разкриха, че Вейсел и главният секретар на българското Главно мюфтийство Джелал Фаик са съдружници в две фирми. Едната е „Левант корпорейт”, насочена към строителство и сделки с имоти, като началният й капитал е 100 лева – 10 от Фаик и 90 от Филиз. Посочва се, че Вейсел Филиз често гостувал в България по покана на Фаик. Поместена е и снимка от ифтар, на която вечеря турският дипломат е седнал между главния мюфтия Мустафа Хаджъ и главния секретар Джелал Фаик. Ифтарът се състоял в селото на главния мюфтия Драгиново.
Джелал Фаик влиза рано в политиката. Той се превръща в най-младия общински съветник в Балчик, ставайки част от разпоредителния орган в общината още на 19 години. По-късно започва работа в Общинската администрация в града. Два месеца има и стаж в Европейския парламент в Брюксел.
Името му влезе в новинарския поток през март 2017 година, когато се разкри, че „Джелал Фаик е присъствал на сбирката в Одрин, където Реджеп Тайип Ердоган наредил на мюфтиите в България да агитират за партията на Лютви Местан – ДОСТ“.
На тази сбирка главният секретар на Главно мюфтийство в България държал реч, в която заявил, че у нас националистите подготвят в следващия парламент законопроект, с който ще се забрани изучаването на религия на майчин език.
На колажа: Един от водещите материали в турските медии. „Монд“ също писа за случая. Джелал Фаик е бил и на сбирката в Одрин, на която духовници са инструктирани да агитират за партията на Лютви Местан
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпипаха още един шуменец, ползвал ток безплатно
Следваща статияТретата вълна на COVID-19 ще ни удари до 3 седмици

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here