дом Общество Министър Нанков: До 2 години шуменци ще имат пречиствателна станция за питейна...

Министър Нанков: До 2 години шуменци ще имат пречиствателна станция за питейна вода

0
ДЯЛ

„В рамките на 2 години ще решим проблема на Шумен с питейно-битовата вода. До 15-ти ти юли т. г. ще възложим тръжна процедура за нейното изграждане, като ще заложим 18 месеца срок за изпълнение. Дай Боже, да няма обжалвания и до 2 години ще има пречиствателна станция за питейни води, която по никакъв начин няма да оскъпи цената на водата“. Това съобщи при днешната си визита в Шумен министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.
На стойност 110 млн. лв. са всичките мерки по ВиК, включително и Нови Пазар, където има частичен проект. 23 млн. лв. са осигурените средства от оперативна програма за околната среда.
На новия терен ще бъде направена бърза и качествена реконструкция, увери министърът. Ще бъдат подсъединени отпадъчните води, които остават от пречиствателната, след което ще бъдат заустени в канализацията.
Предвижда се да бъде конструиран и довеждащия водопровод от язовир Тича.
„Внесохме промени в закона за устройство на територията, заварени обекти какъвто е водопроводът и съм оптимист, че до края на тази година ще влязат в сила. Така ще можем да използваме старите сервитути, тъй като вероятно ще има проблеми с отчуждавания“, допълни още Нанков.
Министърът сподели и че ще бъде направена и нова инсталация за оползотворяване на утайките, като ще бъде подменена и част от вътрешната водопроводна мрежа.
В новото проектиране ще бъдат включени и идейни разработки за добиващите кладенци в кв.“Мътница“, Мараш и Ивански, за да има алтернативен водоизточник. По думите му това ще даде нова перспектива пред цялата водостроителна система за града и региона.
Министърът не пожела да коментира темата за ВиК-а, тъй като сподели, че бил с резерви към дружеството.
„Санитарно-охранителната зона не е учредена в рамките на тогава действащите нормативи. Сега ще учредим санитарно-охранителна зона съобразно действащата нормативна уредба, като това по никакъв начин няма да се отрази на плановете ни за пречиствателна станция“, така коментира министър Нанков решението на Върховния административен съд.
Шумен и Добрич са двата града с най-проблемно питейно-битово водоснабдяване.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзмамниците стават все по-нагли, влизат в домове на възрастни хора
Следваща статияПо изискване на ЕС: Всеки автомобил с нови системи за сигурност