дом Криминале Измамниците стават все по-нагли, влизат в домове на възрастни хора

Измамниците стават все по-нагли, влизат в домове на възрастни хора

0
ДЯЛ

81-годишен шуменец бил измамен от мъж, който се представил за полицейски служител. В петък по обяд в дома на възрастния позвънил непознат, който се представил за полицай. Обяснил, че работят с възрастните хора, като идеята била да ги предпазят от домови кражби и набезите на крадци. След като бил поканен в апартамента мъжът попитал къде възрастните хора си държат парите и дали са достатъчно добре защитени. След като разбрал, че са в определен шкаф измамникът казал на съпругата на възрастния мъж да си гледа домакинската работа, а те двамата да продължат работата си. Малко след това мнимият полицай казал на възрастния мъж, че трябва да се облече, за да отидат до районното управление да довършат работата си и да напишат документ. Използвал невниманието на домакина и откраднал сумата от 270 лева от жилището му. 81-годишния шуменец слязъл пред входа и установил, че полицейски автомобил няма, а „полицаят“ е изчезнал. Подаден в сигнал в полицията. На място е извършен оглед.
Образувано е досъдебно производство.
По подобна схема била измамена и 83-годишна жена от Шумен. Около 15.45 часа в неделя в жилището й позвънила мъж, който се представил за полицай. Обяснил, че работят с възрастните хора и й казал, че има информация, че е станала обект на кражба на пари. Жената му съобщила, че няма липсва и показала сумата с която разполага – 450 лева. Под предлог, че парите трябва да бъдат описани, измамникът й казал да слезе до полицейския автомобил. Той взел парите, за да започне описа в колата. След като излязла пред дома си жената видяла, че няма полицейски автомобил и разбрала, че е измамена.
Образувано е досъдебно производство за измама.
От полицията припомнят
Измамниците ползват различни трикове и начини да се облагодетелстват от възрастните хора. Съветваме близките на хората от третата възраст да поговорят с тях и да им напомнят да не допускат в домовете си непознати хора, които търсят контакти по различни поводи с тях. Да не съобщават на никой къде държат парични средства и ценности. Съвети на възрастни и самотни хора в малките населени места по домовете се дават от униформен служител – кварталния полицай. В града беседите се провеждат на места, които се посещават от много хора- пенсионерски клубове, читалища и др. Ако в дома ви дойде непознат и се представи за полицай – поискайте да се обозначи. При съмнение веднага потърсете съдействие чрез телефон 112.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКола се заби в стълб, две момичета са със сътресение на мозъка
Следваща статияМинистър Нанков: До 2 години шуменци ще имат пречиствателна станция за питейна вода