дом Общество Българските традиции на Бъдни вечер и Коледа, които трябва да помним

Българските традиции на Бъдни вечер и Коледа, които трябва да помним

0
ДЯЛ

Бъдни вечер, Кадена вечер, Суха коледица, Вечерня, Крачун са само малка част от названията на Бъдни вечер на 24 декември – вечерта преди Коледа или Божич (25-ти декември). Рождество Христово като християнски празник наследява народните представи за раждането на младия Бог, за раждането на новата година и за прехода между старото и новото.
Народът казва: „Където и да ходиш, за Коледа – у дома да си!” Цялото семейство се събира на постната бъднивечерска трапеза с пълнени чушки или сарми с ориз, в някои региони пълнени с фасул, кисело зеле, варено жито и фасул, печена тиква, ошав, орехи е др. Трапезата се слага върху слама, която след това се връзва на плодни дръвчета, за да раждат.

Три вида хляб се месят за Коледа от „чиста“ жена – питка с паричка, обредни хлябове с богата украса и колачета с дупка за нанизване. Украсената пита, наречена боговица, вечерник, коледник изобразява основния поминък на семейството: копач на нива с кръстци или купни снопи, двор или кошара с овце и овчар, двор с пчелин, кокошки, бъчва с вино, лозе и грозде и др.
Трапезата се прекадява с тамян, запален върху палешник (част от ралото, която разравя земятa). Прекадява се и цялата къща, и стопанските постройки, и добитъкът. Домакинът издига питката с паричката над главата и преди да я разчупи поканва Господ на вечерята: „Ела, Боже, да вечеряш с нас! Някъде дори карат децата да се поразмърдат, уж да му направят място. Дели се на четири – за Богородица, за Господ, за къщата, за добитъка. В Западна България домакинът поканва Бог на вечерята като изнася на двора наредената трапеза или само боговицата, издига я на високо и обърнат към небето изрича поканата. Най-старият човек в семейството разчупва хлябовете и раздава по ред.
Внасянето на бъдника у дома е с думите: „Славите ли млада Бога?” Отговорът е: „Славим, славим, добре си дошъл!” В Кюстендилско при този ритуал стопанинът нарича: „За много години! Дошъл е Божик, носи ни берекет – агънца, ярета, бяла пшеница и големи гроздове!” Пепелта от бъдника се използва за гадаене: Ако цялото дърво изгори и стане на пепел – годината ще е плодородна. Пепелта се пръска и по нивите за плодородие.
Свързано с Бъдни вечер е полазването (типично за Игнажден и за други празници) – щастие или нещастие ще донесе първият влязъл човек в къщата. Друга форма на гадаене в тази нощ е с бръшлян – слагат се листа под възглавницата и ако на сутринта са свежи, значи хората от къщата ще бъдат здрави и весели през годината, ако са повехнали – ще има болести. Момите гадаят като слагат под възглавницата първият залък от обредния хляб и когото сънуват срещу Коледа, той е бъдещият им жених.
Вярва се, че ако Коледа се падне в ден вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта — дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Пътуващите по море трябва да са внимателни. Ще има мед и масло в изобилие.

Следобеда преди Бъдни вечер и в нощта срещу Коледа се прави коледуване от деца коледарчета и младежи коледари.
За ергените това е форма на посвещение – след участието в обреда те вече могат да се женят. Водачът на дружината най-често се нарича „станеник” и избирането му става най-късно на Никулден.
Началото на коледуването, когато цялата дружина начело с водача тръгва, се възвестява със звън на църковната камбана, с гърмеж на пушка и със специална за случая песен.
Коледарската дружина обикаля всички къщи в селото в посока от изток на запад. Пеят се определени песни – по пътя, при влизане и излизане от дома, както и песни за всеки член от семейството – за земеделци и за пастири, за моми и за момци, за малки деца и за старци, за стопанина и за стопанката. Всяка песен завършва с пожелания: „Вам си пеем, бога славим!”, „Колкото сме речом рекли, толкоз здраве на тази къща”, „Колкото звезди в ясно небе, толкова здраве на тази къща” и др. Ако две групи коледари се срещат, не е на добре — през лятото ще вали град или друго зло ще сполети селото.
Ритуален момент от посещението на коледарскака дружина е изричането на благословия и това се прави от специален неин член – „благословник” (обикновено това е водачът, но не е задължително).
Коледарите получават дар от стопанина – вит-превит кравай, а с песните и благословията те го „даряват“ с плодородие по ниви, стока, челяд. И за да се сбъдне този дар цялата дружина изрича: „Да бъде!”. Това е изричане, познато в различни варианти из цялата страна – например „Речете ,дружина, амин!”, коледарите отговарят групово „Амин!” и тропат с тоягите си по пода или по тавана на къщата.
И пожеланото наистина ще се сбъдне.
Източник: vrichane.bg
Снимки: Pixabay.com, Yotube.com, Popotam.bg

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОблаци, северозападен вятър и дъжд
Следваща статияКоледа идва в Шумен на колела (видео, снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here