дом Общество Бизнесмени от България и Турция спонсорирали реставрацията на Томбул джамия

Бизнесмени от България и Турция спонсорирали реставрацията на Томбул джамия

0
ДЯЛ

Куполът и прилежащите малки куполи на Томбул джамия вече са реставрирани. Почистени са стените и надписите, т.нар.калиграфии, съобщиха от Главно мюфтийство. Предстои ремонтът на минарето, но реставрацията е предвидена за летните месеци. Не стана ясно с какви средства са били извършени досегашните ремонтни дейности, които продължават с години.
През 2013 г. султанът на Оман дари за ремонт на мюсюлманския храм, който е втори по големина на Балканския полуостров 318 хил.евро.
От Главно юфтийство уточниха, че тези пари вече са вложени в реставрацията. И за това имало отчет. Досега били събрани над 2 милиона и 43 хиляди от различни дарители – бизнесмени от България и Турция. Тези средства също били употребени по предназначение. Бюджетът на мюсюлманското изповедание обаче не позволявал заделянето на огромни суми. И оставало впечатлението, че ремонтът на храма върви доста бавно. Причините са няколко – трудно се намирало финансиране и реставрационните работи били много трудоемки и специфични. Метеорологичните условия също създавали проблем.
За разлика от джамията в Разград, Томбул джамия не е включена в списъка на джамиите у нас, които държавата се ангажира да реставрира в отговор на жеста на турската държава да реставрира изцяло Желязнатата църква в Истанбул „Св.Стефан“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа първи път в Шуменския съдебен окръг: Осъдиха мъж за престъпление по ксенофобски подбуди
Следваща статияС бюджет 2018: Ремонт на училища, стадиони и закупуване на техника за Oбщина Никола Козлево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here