дом Наблюдател Безпощадни цифри: Над 35 000 души в областта живеят под...

Безпощадни цифри: Над 35 000 души в областта живеят под прага на бедност

0
ДЯЛ

Според данни на Статистика-Шумен общо 36 500 лица в областта живеят под прага на бедност. През 2016 година линията на бедност в областта е 271,7 лева средномесечно на лице от домакинство. За страната прагът е 308,2 лева.
Сред 28-те области в България с най-висок относителен дял е област Сливен, следвана от Пазарджик и Варна. Област Шумен и Русе си делят 13-то и 14-то място. Статистиката показва, че през 2016 година бедните жени са били повече от мъжете. Най-голяма разлика е в област Враца, следвана от Видин и Перник.
В изследването през 2016 година са анкетирани 211 домакинства от област Шумен от 24 населени места, в т.ч. 7 града и 17 села.
В сравнение с 2015 година размерът на линията на бедност намалява с 4%, а относителният дял на бедното население – с 9.9 процентни пункта.
Данните от изследването показват още, че ако в доходите на домакинствата се включат пенсиите, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения за безработица, временна неработоспособност, бременност и майчинство, социални помощи, вкл. за отопление, на инвалиди и др.), равнището на бедност в област Шумен се повишава от 20.7 до 29.7%, или със 9 процентни пункта.
Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение, относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица.
През 2016 година най-висок размер на линията на бедност средномесечно на лице от домакинство има област София – 472.6 лева, а с най-нисък размер на линията на бедност е област Видин – 194.3 лева.
Област Шумен заема 16-то място по размер на линията на бедност средномесечно на лице.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧовешка небрежност е причинила 6 от 8-те пожара на територията на СИДП
Следваща статияГотвят втора част на Международен бардфест „Велики Преслав 2017“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here