дом Общество Човешка небрежност е причинила 6 от 8-те пожара на територията на СИДП

Човешка небрежност е причинила 6 от 8-те пожара на територията на СИДП

0
ДЯЛ

Осем горски пожара са регистрирани през изминалия месец на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Шест от инцидентите са причинени от човешка небрежност. Засегнатата при пожарите площ е общо 134 дка.
Данните на предприятието сочат още, че на телефон 112 през август са постъпили 33 сигнала за инциденти в горите. В 22 от случаите граждани алармират за пожари, като най-многобройни са обажданията във Варненско – 8. При три от тях опасността се потвърждава, но бързата реакция на горските стражари и огнеборците предотвратява сериозни щети. Въпреки че пламъците обхващат площ от общо 19 дка, пожарите са низови и са изгорели главно сухи треви.
От регистрираните през изминалия месец в границите на СИДП пожари най-голям периметър е обхванал огненият инцидент в ДГС „Преслав”. Пламъците се разпростират върху 90 дка борова гора, след като тръгват от запалена суха трева край село Ловец. В тежка битка с огъня горските стражари и пожарникарите влизат и при инцидента в Природен парк „Шуменско плато“. Пожарът там обхваща 8 декара борова гора над скалния феномен „Мечката“.
В рамките на изминалия месец по един пожар е регистриран и в горските стопанства „Суворово”, „Балчик” и „Паламара”.
От СИДП апелират гражданите да палят огън само на обособените за целта места и да спазват всички правила за безопасност. Горските стражари благодарят на гражданите, които са съпричастни към опазването на зеленото богатство и при най-малката опасност подават сигнали на телефон 112.
Освен за пожари, на единния номер за спешни повиквания е постъпила информация и за различни по своя характер нередности. 9 от сигналите през август алармират за незаконна сеч, един – за транспортиране на дървен материал без маркировка и документи, както и един – за нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча. По всички сигнали служителите на горските стопанства са предприели незабавна проверка на място. За установените нарушения са съставени актове и констативни протоколи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНовата академична година в Шуменския университет ще бъде открита с водосвет и клетва на първокурсниците на 11 септември
Следваща статияБезпощадни цифри: Над 35 000 души в областта живеят под прага на бедност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here