дом Общество Паметник на приятелството и признателността бе открит в Шумен

Паметник на приятелството и признателността бе открит в Шумен

0
ДЯЛ

Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ беше открит днес в алеята на бул. „Славянски” в Шумен.
На церемонията присъстваха областният управител проф. Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов, почетният гражданин на Шумен Кеворг Кесоян, скулпторът на монумента Румен Михайлов, общественият посредник Иван Капралов,. От името на арменската общност в града Крикор Паносян заяви, че паметникът е израз на благодарността им към България и българския народ за приемането на хилядите арменски бежанци от Османска Турция в началото на миналия век. „Бихме искали със знака, който поставяме днес, да изразим своята признателност и благодарност, да оставим след себе си спомен за поколенията и за всички граждани на Шумен – един паметник, символ на приятелството, признателността и верността на шуменските арменци към България“, каза Крикор Паносян. „Двата наши народа – арменският и българският, имат почти еднакви исторически съдби и това ни обединява и сплотява” заяви при откриването кметът на общината Любомир Христов.
Паметникът с височина 3 метра е излят от 600 кг бронз. Представлява подвижен параклис, спрял на шуменска земя. В основата са колела от волска каруца и котва, по-нагоре е евангелието на български и арменски език, голям кръст в средата, а най-горе е птицата феникс – символ на възраждането на духа.
Общата стойност на монумента е около 55 000 лв. 50 хил. лева са дарение на Кеворк Кесоян, а останалата сума е от Църковното настоятелство на арменската църква „Света Богородица“.
Снимка: БНР
24shumen.bg

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България
Следваща статия„Дни на предците“: Плиска се върна в Средновековието, стотици участваха във възстановките

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here