дом Общество Стрелките на часовника на РУ-Шумен тръгнаха, камбанен звън ще звучи на 30...

Стрелките на часовника на РУ-Шумен тръгнаха, камбанен звън ще звучи на 30 и 60 минути

0
ДЯЛ

От години за часовника на фасадата на РУ- Шумен се грижи 59-годишният Атанас Коларов. Той е дългогодишен служител на МВР, от скоро е в заслужен отпуск. Страстта му към механичните часовници го отвела преди години в сградата, в която се намира сегашното РУ- Шумен.
През 1994 година, когато в сградата се е помещавало Социално осигуряване, Коларов идвал, гледал и разучавал схемата на часовника. Обяснява, че механизмът е много сложен. Часовникът бил изработен през 1937 година. Тогава не е имало компютри, но всичко е измислено много прецизно и е правено с много акъл. Графиките са много стари и за да ги разгадая ми отне много време, обяснява Коларов. Там е оказано как да се настройва веригата на часовника. Махалото е дълго около 1.10 метра, има две тежести. Единият от топузите захранва биенето на камбаната и часовника, а другият- само часовника. Часовникът е правен да работи ръчно. През годините е монтиран двигател, който работил за кратко. Рядко през годините е имало сериозни повреди. Най-често спирало махалото. Атанас Коларов отдава това на високите температури, когато желязото на махалото се разширява и хода му се забавя. Така губи синхронизация и часовникът спира.
От известно време стрeлките бяха застинали на 17.50 часа. Днес беше синхронизиран и първият камбанен звън се чу точно в 13.00 часа. Ще го чуваме на всеки половин и кръгъл час.
Снимки: Пресцентър на ОД на МВР – Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци ще мерят сили в маратон за трети път, стартът е на 8 септември
Следваща статияСоциално подпомагане ще плати 6 270 лева на Севджан Акиф заради незаконното ѝ уволнение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here