дом Общество Напусна ни големият джаз музикант Милчо Левиев

Напусна ни големият джаз музикант Милчо Левиев

0
ДЯЛ

На 81 години късно снощи ни напусна големият български композитор и джаз музикант Милчо Левиев.
Виртуозът е починал след тежко боледуване в болница в Солун.
Милчо Левиев е ученик на Панчо Владигеров. Левиев е най-продаваният български композитор в света. Грабва публиката с неравноделните тактове на фолклорната музика в своите джаз композиции.
През 1970 година Левиев напуска тайно България. Повече от 20 години работи в САЩ. Там си партнира с най-големите имена в джаза. Милчо Левиев има две номинации за „Грами“. Свири с Дон Елис, Били Кобъм, Арт Пепър, Джордж Дюк и Ал Жеро.
През последните две десетилетия живее и преподава в Солун заедно с жена си, певицата Вики Алмазиду. Има десетки престижни награди от световни фестивали. Носител е на орден „Стара планина“.
Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив. Първа негова учителка е Пенка Кръстева-Петрова.
Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.
Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966.
От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.
По идея на Радой Ралин създава групата „Джаз Фокус’65“, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения от този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни „Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.
През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава с него до 1977 г.
В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.
През 1999 г. е удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет „за заслуги към съвременните интерпретации в джаза и за принос към департамент „Музикално-сценични изкуства“ на НБУ“.
През 2007 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството и по повод 70 години от рождението му.
Снимка: eventsinbulgaria.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтотици се веселиха с домашна бира, скара, рок и народни хора в Кюлевча (снимки)
Следваща статияЩе се радваме на слънчев и топъл неделен ден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here