дом Общество Милена Недева поздрави жителите на общината по повод 2 май

Милена Недева поздрави жителите на общината по повод 2 май

0
ДЯЛ

По повод 2 май – Ден на Свети цар Борис I Михаил кметът на Каспичан Милена Недева поздрави жителите на общината с празника.
Заради извънредното положение тя се обърна към тях във Фейсбук:

Уважаеми жители на община Каспичан,
Историята на нашата държава е белязана с много съдбовни моменти, които оказват огромно влияние върху нейното бъдеще.
Днес 2-ри май, тук на това свещено място за всеки българин- Голямата Базилика В Плиска, трябваше да бъде отслужена Тържествена света литургия от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан в чест на 1155 години от покръстването и 1113 години от успението на Свети цар Борис I Михаил.
Съдбата е отредила цар Борис I Михаил да извърши двата исторически акта, символ на българската държавност- покръстването и просвещението на българския народ.
Приемането на християнството премахва религиозните, културните и етническите различия между народите населяващи територията на Първата българска държава.
Няма по-сигурен начин да утвърдиш християнството, от това да говориш на разбираем за хората език.
Създаването и разпространението на българската писменост безспорно е принос не само за нашия народ, но и за цялата християнска цивилизация.
Изграждането на Голямата Базилика през 9-ти век е символ на могъществото на българската държава.Това е най-големия храм на Балканския полуостров и втори по големина в Европа със своите размери от 100 на 30 метра.
Цар Борис I посреща учениците на Кирил и Методий в Плиска. Тук, в Манастирския комплекс, където е и Голямата Базилика, те основават първата книжовна школа. На юг от Голямата Базилика се е намирал скриптория, където учениците на Кирил и Методий и монасите преписват книги на български език, с които по-късно разпространяват християнството в Европа.
Достоен за следване е примерът на цар Борис I Михаил, който и днес носи своето актуално послание-обединени от вярата и своите родови корени да бъдем единни в делата и разумни в помислите си.
Да помним и почитаме християнските завети, които са следвали нашите предци и които определят нашата същност като българска нация.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочитаме паметта на Свети цар Борис I Михаил-Покръстител
Следваща статияВиК-Шумен с две предписания след сигнал за замърсяване на водите на река Поройна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here