дом Общество За спешни мерки за недопускане на водна криза в Шумен, призова националният...

За спешни мерки за недопускане на водна криза в Шумен, призова националният омбудсман

0
ДЯЛ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и областния управител на Шумен и председател на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Шумен“ ООД, Стефан Желев, в която алармира, че регионът реално може ще бъде изправен пред водна криза.
Повод за препоръката са десетки жалби на граждани от града и региона, включително от обществения посредник на Шумен Иван Капралов, в които сигнализират за дългогодишни проблеми във водоснабдяването.
„Към настоящия момент ВиК услугата, предоставяна от „ВиК-Шумен“ ООД, е най-скъпата сред всички останали в страната (3,54 лв. с ДДС), като почти е достигнала прага на социалната поносимост – 3,795 лв. В същото време качеството на доставяната вода е крайно незадоволително. Твърди се, че от чешмите тече мътна вода, която е негодна за питейно-битова употреба. На фона на лошото качество на предоставяната услуга, още по-притеснителна е и възможността да се стигне до въвеждане на режимно водоподаване, поради силно намаляване обема на основния водоизточник – язовир „Тича“, пише омбудсманът Диана Ковачева.
„Смущаващи са и данните от Доклада за извършена извънредна проверка на ВиК сектора, която беше възложена на Комисия за енергийно и водно регулиране от Върховна административна прокуратура, според които общите загуби на вода във водоснабдителните системи по отчет за 2019 г. за „ВиК-Шумен“ ООД са 82,40%. ВиК операторът не е изпълнил 17 от общо 30 показатели за качество в бизнес плана за 2019 г.“, изтъква още Ковачева.
Националният омбудсман акцентира и върху факта, че до реализирането на дейностите по Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен, чиито срок ще приключи едва през 2024 г., гражданите на Шумен и региона ще бъдат поставени в тежката ситуация да оцеляват в условията на водна криза.
„Считам за необходимо да напомня, че на 10.01.2019 г. омбудсманът организира в Шумен широка обществена дискусия на тема: „Право на заплащане на качествена ВиК услуга“, на която е подчертана необходимостта от повишаване на ефективността в работата на доставчиците на ВиК услуги. Категорична съм, че е необходимо спешно да се предприемат конкретни мерки за недопускане на задълбочаване на водната криза в Шумен и региона. При липса на бързи и ефективни решения за справяне със ситуацията, има опасност проблемът да се задълбочи“, подчертава Диана Ковачева. Тя настоява своевременно да бъдат предложени варианти, които да гарантират непрекъснатостта на водоснабдителната услуга до реализиране на дейностите по Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия обслужвана от ВиК Шумен. А предвид сигналите за лошото качество на питейната вода, да се вземе справедливо решение за прилагане на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена на водоснабдителната услуга, предоставяна от ВиК Шумен.
„Използвам случая да припомня, че когато доставяната вода е негодна за питейно-битови цели, е налице неизпълнение на задължение на ВиК оператора, поради което и не би следвало да се дължи цената за вода, определена от КЕВР“, пише Ковачева.
Тя припомня влязло в сила решение от февруари 2018 г. на Шуменския окръжен съд, който приема в мотивите си следното: „ВиК операторът не е спазил вмененото му по закон задължение да доставя на крайния потребител питейна вода, като действително е влошен само единият от нормативно изискуемите показатели „мътност“, но и само това нарушение прави стоката негодна в някаква степен за предназначението й. В този смисъл основателни са направените от ответника възражения за намаляване стойността на водата.“
В заключение омбудсманът за пореден път подчертава, че към момента липсва механизъм за констатиране на лошото качество на водата и определяне на по-ниска цена за гражданите в такива случаи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРадев: Моят дрон влиза в спални, пълни чекмеджета с пачки! Поведението на Борисов е заплаха за правителството
Следваща статияНАП: Абитуриентите ще трябва сами да си плащат здравните осигуровки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here