дом Общество НАП: Абитуриентите ще трябва сами да си плащат здравните осигуровки

НАП: Абитуриентите ще трябва сами да си плащат здравните осигуровки

0
ДЯЛ

Близо 1 200 абитуриенти от област Шумен, които завършват образованието си през 2020 г. следва сами да се осигуряват за здраве докато станат студенти редовно обучение или започнат работа, съобщиха от приходната агенция. До 25 август те трябва да подадат декларация образец 7 в НАП, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват сами за здраве, както и да платят здравната си вноска за месец юли. Изключение правят тези млади хора, които веднага след завършването на образованието си са започнали работа и се осигуряват от работодателите си.
В летния период между завършване на 12-ти клас и започване на академичната година във ВУЗ обаче, младите хора не попадат в нито една от двете категории „ученици“ или „студенти“. През това време те трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване.
От 1 януари 2020 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 24,40 лева. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. от 1 януари 2020 г. е определен нов размер на минималния месечен осигурителен доход – 610 лв. Максималният месечен осигурителен доход за 2020 г. не е променен спрямо 2019г. и остава в размер на 3 000 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 305 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.
От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева, а за повторно нарушение глобата е от 1000 до 3000 лв..
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg . Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на номер 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа спешни мерки за недопускане на водна криза в Шумен, призова националният омбудсман
Следваща статияОбявиха места в детските градини в Шумен, електронното кандидатстване стартира на 22 юни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here