дом Здраве Започна разпределението на втората пратка с ваксини против COVID-19

Започна разпределението на втората пратка с ваксини против COVID-19

0
ДЯЛ

Започна разпределението на новите 25 000 дози ваксини на „Пфайзер“, които тази сутрин около 7.30 бяха доставени в страната. Днес те ще се транспортират до петте възлови РЗИ-та у нас. После те ще се преразпределят до всички здравни инспекции в страната. Това заяви при получаване на пратката здравният министър проф. Костадин Ангелов.
Ваксините са поставени в кашони със сух лед, който поддържа необходимата ниска температура.
Втората доза с ваксини също е предназначена за лекарите и медицинския персонал на първа линия в борбата с COVID-19 в страната. Очаква се ваксинацията при тях да приключи до 14 дни. След тях ще започне ваксинирането на възрастните хора в старческите домове и персонала там, както и на учителите.
В домовете за стари хора ще бъдат ваксинирани 15 000 души и 11 000 персонал. Все още се уточнява бройката на учителите, които искат да бъдат имунизирани.
След 10 дни се очаква ново пратка от 25 000 ваксини. В началото на февруари още 35 000 дози.
Началото на масовата ваксинация е предвидена за края на февруари или началото на март.
До 6 януари се очаква Европейския съюз да одобри за употреба и ваксината на „Модерна“, а малко по-късно и прилагането на трети медикамент.
Към момента има четири докладвани случая на нежелани реакции след ваксиниране. Два от тях са за болка в мястото на имунизацията и по един за световъртеж и леко повишаване на телесната температура.
4739 души са получили първата доза от ваксината срещу COVID-19.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДетските градини и яслите в Шумен отвориха врати
Следваща статияГоряха покрив, тераса и контейнери за смет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here