дом Общество Законът: До 30 души могат да имат адресна регистрация в една къща

Законът: До 30 души могат да имат адресна регистрация в една къща

0
ДЯЛ

Законът за гражданската регистрация разрешава до 30 лица да имат адресна регистрация в една къща. Това обяви ръководителят на дирекция ГРИПО в Община Шумен Катя Иванова в отговор на питане на съветника Иван Йонков за масовите адресни регистрации по селата. Днес се провежда редовната сесия на Общинския съвет в Шумен.
По изискване на едно лице се пада по 10 квадратни метра жилищна площ. Това означава, че в жилище от 100 квадратни метра могат да живеят 10 души, обяви още Димитрова.
По получения сигнал за масовите адресни регистрации, кметът на Шумен Любомир Христов е разпоредил незабавни проверки, които продължават и в момента.
На адреси, където е установено, че живеят много лица, те са в близки роднински връзки, което не е нарушение на закона.
Направената проверка от ГРАО показва, че от април 2018 година до същия месец на 2019 година 5 177 души са сменили настоящия си адрес, а 2 665 – постоянния. Част от тях обаче не фигурират в избирателните списъци.
Справката показва още, че за 2015 година постоянен адрес са променили 1 700, а настоящ – 2 136. За 2016 година постоянен адрес сменят 1 000 души, а 1 200 – настоящ. През 2017 година постоянен адрес сменят 1 800 души, а 2 300 – настоящ.
През последните четири месеца 672 са сменили постоянния си адрес, а настоящия – 1 800 души. За май и юни цифрите са съответно – 367 със сменен постоянен адрес и 672 със сменен настоящ адрес.
През месец юли 2019 година 145 граждани са променили постоянния си адрес, а 261 настоящия.
Данните показват, че при 45% от случаите променената регистрация е от Шумен в Шумен. 14% от селата в Шумен, 36% са регистрираните от други общини. Постоянно пребиваващите в общината чужденци са 4%, а 1% са подали карти за постоянно пребиваване.
Предстои до 10 дни разпоредените проверки да приключат.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменец попадна в „капан“, остана без мобилен телефон и 610 лева
Следваща статияШофьорът на катастрофиралото шуменско „Ауди“ е с опасност за живота

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here