дом Култура Доброволци от Европа ще участват в разкопките във Велики Преслав

Доброволци от Европа ще участват в разкопките във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Доброволци от Европа ще участват в разкопките във Велики Преслав. Първите 12 доброволци – студенти и млади археолози от Испания вече пристигнаха, за да се включат в летните разкопки в Стария град тази седмица. Цялата група е от 25 души от четири европейски страни – Гърция, Италия, Испания и Исландия. Някои идват за втори и трети път.
Доброволците са за поредна година в България с подкрепата на фондация „Оупън спейс”, съобщиха от общинска администрация.
Те ще работят на доброволни начала и с културни институции, деца и ученици от града.

Първата им среща бе с кмета инж. Янко Йорданов, зам.кмета Нина Асенова и служители на общинска администрация. Посрещнаха ги по стар български обичай с хляб и вино и пожелания за ползотворен престой в старопрестолния град.
Местни жители са предоставили домовете си за настаняване на доброволците.
Същинската работа, в която ще бъдат ангажирани чуждестранните гости е свързана с разкопки и в музея. Те ще почистват находки, ще ги дигитализират и ще създадат 3D възстановки на експонатите. Някои ще подготвят докторска дисертация за Стария Преслав.
Студенти ще работят в преславската библиотека и градското читалище. Ще участват в занимателни игри с най-малките, ще преподават компютърно моделиране, езици на желаещите да посещават безплатните уроци. Предвидена е и обмяна на опит с местни неправителствени организации.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕкоинспекцията: Две фирми заустват непречистени отпадъчни води в канализацията на Каспичан
Следваща статияНови 325 заразени при 5 365 изследвани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here