дом Култура Близо 5 милиона лева за култура в бюджета на Община Шумен

Близо 5 милиона лева за култура в бюджета на Община Шумен

0
ДЯЛ

4.966 млн. лева са парите за култура в бюджета на Община Шумен за тази година. Това оповести зам.-кметът по финанси Таня Костова на заседание на комисията по култура към местия парламент. На срещата присъстваха и представителите на Консултативния съвет по култура.
За издръжка на културните институти в Шумен държавата отпуска 2.9 млн. лева, а малко над 2млн. лева са от местната хазна.
Събитията в Културния календар на Шумен са обезпечени с 600 хил. лева. Графикът за годината включва 90 прояви. От тях 15 са с национално значение, а други 5 местната администрация има намерение да превърне в най-мащабните събития за годината. Сред тях е отбелязването на 120 години от рождението на бележития български композитор Панчо Владигеров. В негова чест Общината съвместно с други културни институтиции в града ще организират 12 прояви. Те започват на 13 май и ще продължат до края на 2019 година. Идеята е Шумен да се превърне в национално средище на честванията по повод кръглата годишнина на Панчо Владигеров.
С интересни инициативи ще бъде отбелязана и 170-годишнина от пристигането на унгарските емигранти в Шумен. Традиционно в дните на честванията, градът посреща гости от Унгария.
По подобаващ начин ще бъдат отбелязани и 105 години от поставянето на първата оперета в България. Събитието се е случило на 10 май 1914 година, когато в Шумен е представена оперетата „Кармозинела“.
Регионалният музей се готви да посрещне своята 115-годишнина, ще се отбележи и 180 години от рождението на възрожденеца Илия Р. Блъсков, както и 70 години от създаването на къща-музей „Лайош Кошут“ в Шумен.
Акцент в културния календар за тази година е отбелязването на Деня на Шумен – 11 май. Предвижда се тържествата да започнат още на 8 май и да приключат на 13 май. Гости на празника ще бъдат представители на всички градове в чужбина, побратимени с Шумен.
Тази година са предвидени средства, с които ще се финансират иновативни и модерни прояви на различни творчески организации. „Целта е културните прояви да станат привлекателни за младите хора на Шумен. Искаме също да разчупим традиционните рамки, в които до момента се провеждаха подобни събития в града“, коментира зам.-кметът по култура Найден Косев и добави, че за събитията от Културния календар на Шумен Общината заделя в пъти повече пари, в сравнение с градове като Габрово и Велико Търново, където средствата са между 200 и 300 хил. лева.
За финансиране на проекти на творци, културни и творчески организации тази година в Общинския фонд „Култура“ са заделени 55 хил. лева. Традиционно и през 2019 година с пари от общинската хазна ще бъде подпомогнато организирането на Театралния фестивал в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщинският лидер на „Да, България“ в Шумен Ивайло Ганчев – кандидат за евродепутат
Следваща статияКрай на възстановката „Доблест и слава“, заменя се с международен фолклорен фестивал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here