дом Общество С още 6 месеца се удължава проектът „Патронажна грижа + в община...

С още 6 месеца се удължава проектът „Патронажна грижа + в община Шумен“

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен

Проектът “Патронажна грижа + в община Шумен“ продължава до 24 май 2023 г. За целта е отпусната допълнителна безвъзмездна финансова помощ от 573 880,22 лв., с което общият бюджет на проекта е в размер на 1 721 640,66 лв.
На пресконференция в сградата на общинската администрация ръководителят на проекта Севелина Колева припомни, че фокусът в “Патронажна грижа +“ е помощта за най-уязвимите хората, които имат нужда от помощ от друго лице. Целта е да се осигури подкрепа и предоставяне на интегрирани здравно-социални грижи за възрастни хора, навършили 55-годишна възраст и лица с увреждания, чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID19.
По проекта се работи в две направления.
По Направление 1 – дейност „Патронажна грижа“ се предоставят:
Почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора;
Психологическа подкрепа, социална рехабилитация и консултиране;
Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция);
Всяко лице от целевата група може да получава патронажна грижа до 2 (два) часа на ден, като предоставянето на услугата е безплатно.
До момента са обслужени 219 лица от целевата група на територията на община Шумен при капацитет 201, обясни ръководителят на екипа на патронажната грижа Айлин Ведат. С удължаването на проектните дейности, се дава възможност да се включат и още лица, нуждаещи се от патронажни грижи. Всеки, който отговаря на условията, ще бъде включен в проекта. Услугите за потребителите се предоставят от екип от 23 души, сред които домашни помощници, медицински сестри, психолози, социални работници и консултанти, шофьори.
По Направление 2 дейностите са насочени към подпомагане на социалните услуги в делегираните от държавата дейности с осигуряване на лични предпазни средства на работещите в социалните услуги, въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд и осигуряване на миещи и дезинфекционни препарати и материали, тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги за COVID19. По това направление са назначени 33 чистачи/хигиенисти, които работят в социалните услуги за поддържане на хигиената и извършване на дезинфекция с цел предотвратяване разпространението на COVID 19 и други заразни болести.
До момента от услугите в това направление са се възползвали над 700 лица – потребители на социалните услуги на територията на община Шумен и служители или общо близо 1000 души. “Те ще продължат да бъдат част от проекта, като в него ще бъдат включени и нови потребители. Не мога да посоча точна бройка, но ще бъдат още толкова, колкото имат необходимост от тези услуги и, разбира се, ако отговарят на условията,” обясни Севелина Колева. Консултация за включване на нови потребители и подготовка на необходимите документи желаещите могат да получат на телефони: 0878 261 240 – Айлин Ведат; 0884 311 078 – Севелина Колева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРъст с 44% на приходите от нощувки в Шуменско през септември спрямо миналата година
Следваща статияРазбиране на коефициентите в игрите: Ролята на вероятността

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here