дом Общество Изясниха извършените процедури с общински имоти на улица „Калоян” в Шумен

Изясниха извършените процедури с общински имоти на улица „Калоян” в Шумен

0
ДЯЛ

Спазени ли са от страна на Община Шумен всички законови разпоредби относно извършените процедури и сделки с общински имоти на улица „Калоян” в Шумен? Това беше темата на публичната среща, инициирана от областния управител д-р Владимир Йолов, съобщиха от пресслужбата Областна администрация. В срещата участваха кметът Любомир Христов, заместник-кметове и главният архитект на община Шумен, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, председателят на Постоянната комисия по „Териториално развитие и селищно устройство” Христофор Крумов и заместник областният управител Николай Колев.
Областният управител заяви, че е важно да се изясни на обществото кое довежда до отчуждаване на тези имоти, какво ще се случи с филиала на детската градина в района и няма ли възможност за надграждане в социална насоченост, как е изготвена тръжната процедура и минала ли е тя през всички комисии, както и къде ще се измести филиала на градината при изпълнението на този строеж.
Кметът на община Шумен Любомир Христов разясни подробно как се е развила ситуацията, която започва през 1987 г. с отчуждаването на имоти в тази част, за да може да бъде изградена улицата. Трима от живеещите в отчуждените имоти са поискали да бъдат обезщетени с имоти, които са точно на това място. „Многократно в годините тези хора са изпращали писма до различни институции, има заведено дело в Европейския съд за правата на гражданите, има изпратени писма до Омбудсмана на Република България”, отбеляза кметът Христов. През 2013 г. Община Шумен е изработила идеен проект, който е одобрен от Министерството на културата, тъй като в този район има сгради, които са паметници на културата. През 2017 г. тримата собственици, които предстои да бъдат обезщетени, са извикани в Общината, за да им се връчат заповеди за обезщетение. „На 31 май 2018 г. всичко това като проблем е внесено в Общинския съвет и тогава с решение на Общински съвет-Шумен има приета процедура, с която е възложено на кмета на общината да проведе търг за изпълнение на проекта, за да могат да бъдат обезщетени тези собственици”, каза още кметът и обясни, че всички 38 съветници, присъствали тогава на заседанието, са подкрепили предложението на администрацията. „Имоти в общината не могат да бъдат продавани без решение на Общинския съвет”, заяви кметът Любомир Христов и обяви, че общината няма да остави без последствия разпространението на невярна информация и ще търси правата си по съдебен ред. След решението на Общинския съвет са проведени осем тръжни процедури и едва на деветата процедура преди месец се е явил един кандидат. Инвеститорът „Атрактив Хаус“ ЕООД е задължен в срок от 24 месеца да предаде в завършен вид жилищата за обезщетение на собствениците.
Относно дейността на филиала на детската градина заместник-кметът по образование и култура на община Шумен Найден Косев съобщи, че там има настанена една група деца. Това е станало преди близо 20 години при извънредни обстоятелства, когато се е наложило децата да бъдат преместени от друга детска градина. Той беше категоричен, че вече са проведени разговори с ръководството на детската градина и цялата група деца ще бъде преместена в друга база, ще им бъдат осигурени всички необходими условия, ще бъдат запазени като екип и всички служители на детската градина.
Председателят на Постоянната комисия „Териториално развитие и селищно устройство” Христофор Крумов обяви, че документите за продажбата на имота не са обсъждани от комисията. Той постави въпроса защо за детската градина са изразходвани за ремонт европейски средства, след като общината е работела по тази процедура. Според заместник-кмета по строителство инж. Боян Тодоров тези сгради не подлежат на реконструкция, разширяване, настрояване или дострояване, тъй като са много стари, не отговарят на никакви сеизмични условия и върху тях не могат да бъдат извършвани строителни работи. Уточнено беше, че устойчивостта, която се изисква за европейските проекти, е изтекла, тъй като този ремонт е извършен в периода 2010-2012 г.
В края на срещата областният управител д-р Владимир Йолов подчерта, че Областна администрация ще извърши документална проверка по случая. Той призова кметския екип да представи публично този проект, защото той засяга централната част на Шумен, важен е за развитието на града и шуменци трябва да бъдат информирани.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПет дни междусрочна ваканция през следващата учебна година
Следваща статия„Ботев“ (Нови пазар) падна от „Спартак 1918“ II (Варна)
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here