дом Политика Хамид Хамид: Областният управител на Шумен е с присъда, назначен е в...

Хамид Хамид: Областният управител на Шумен е с присъда, назначен е в нарушение на закона

0
ДЯЛ
Снимка: БНТ/Архив

С решение на Министерски съвет Владимир Йолов е назначен за областен управител на Шумен на 14 януари тази година. В същото време стават ясни определени обстоятелства около това назначение. Оказва се, че Йолов е с присъда.
На 20 февруари е осъден на 3 месеца условно, с 3 години изпитателен срок. В мотивите на съда пише, че деянието е извършено виновно при пряк умисъл. Това разкри от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.
В рамките на парламентарния контрол в петък той запита премиерът Кирил Петков доколко това назначение не противоречи на закона.
Депутатът цитира чл. 19, ал. 6 от Закона за администрацията, че за еднолични органи на изпълнителната власт могат да бъдат назначавани български граждани с необходимия професионален опит, които не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, освен ако не са реабилитирани.
Според същия закон – чл. 31, т. 10, областният управител, освен другите си задължения, е и председател на Съвета по отбрана, поясни Хамид Хамид.
И поясни как стоят нещата с реабилитацията. Според задължителните указания на Държавната комисия по сигурността на информацията, за изискванията на Закона за защита на класифицираната информация лицето трябва да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, както изисква чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗККИ.
Пълната реабилитация настъпва, когато са изпълнени изискванията, описани в раздел 5, чл. 86 от Наказателния кодекс и са изтекли следните срокове, в които осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което да се предвижда наказание лишаване от свобода, а именно: 5 години, ако лишаването от свобода е до 3 години, подчерта депутатът.
Той поясни, че ако изпитателният срок на г-н Йолов е изтекъл на 25 февруари 2019 г., пълната реабилитация ще настъпи едва през 2024 г. Дори да пропуснем темата с реабилитацията, остава важният въпрос за достъпа до класифицирана информация на председателя на Областния щаб по отбраната, подчерта Хамид Хамид.
Той поясни, че според чл. 40., ал. 1, т. 4 от ЗККИ, разрешение за достъп до класифицирана информация имат лицата, които не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, независимо от реабилитацията. А в задължителните указания на ЗККИ по този въпрос от 25.10.2011 г., в раздел 2, т. 2 и т. 3 изрично се казва: Липсата на разрешение за достъп до класифицирана информация води до неизпълнение на нормативно изискване за заемане на длъжността.
В тази връзка зам.-председателят на ПГ на Движението запита премиерът Кирил Петков дали са му били известни тези факти при назначаване на областния управител на област Шумен. На какво правно основание е назначен областният управител Владимир Йолов? И ако се установи, че назначението му противоречи на Закона за администрацията, ще има ли правни последици за всички подписи, които той е поставил през последните два месеца? Депутатът също така попита, ако областният управител на Шумен не получи достъп до класифицирана информация, кой ще председателства Областния щаб по отбраната в сложната геополитическа обстановка в момент и при липсата на легитимен председател на Съвета по отбраната в област Шумен този факт не носи ли рискове за защита на националните интереси.
В отговор премиерът Кирил Петков се оправда, че кандидатурата е одобрена от ДАНС и НАП и че в свидетелството му пише „Неосъждан”. „Престъплението, с което се запознах, за което вие имате предвид, доколкото разбирам е леко ПТП, на база на алкохол в кръвта над 0,5. Това по никакъв начин не е добра постъпка, но това се е случило 2016 г. и в момента той е със статут „Неосъждан” в свидетелството му за съдимост“ заяви премиерът и добави, че се е обадил на неговите бивши работодатели и препоръките са били високи. Тъй като законът не позволява областният управител да има в този случай допуск да класифицирана информация, такъв щял да бъде даден на неговия заместник.
Хамид Хамид направи реплика и поздрави премиера, че се е поинтересувал от бившите работодатели на областния управител на Шумен. „Той наистина е с влязла в сила присъда. И сроковете – така, както ги пише в закона, наистина не са изтекли и няма как да е настъпила реабилитацията“, категоричен е Хамид Хамид.
Той заяви, че другата седмица на Кирил Петков ще му се наложи да отговаря и за един зам.-министър, за който депутат чака да постъпят документи от неговите бивши работодатели от Франция, но и документи от френските власти – този човек там е задържан за различни престъпления, а в България е назначен за зам.-министър на едно от министерствата.
„Но този въпрос ще го развия следващата седмица. Така че, моля ви, не е моя работа, разбира се, да питам от къде ви е банката на кадри. Нали тя не е при бай Ставри, той да ви подава тия кандидати за различните постове“, заяви в заключение Хамид Хамид.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Разбиха две оранжерии за марихуана
Следваща статияХандбалният „Шумен 61“ ще играе на финала за Купата на България
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here