дом Култура Откриват старобългарския събор „Преславни дни“ във Велики Преслав

Откриват старобългарския събор „Преславни дни“ във Велики Преслав

0
ДЯЛ
Снимка: Галина Тодорова

Старобългарският събор „Преславни дни“ ще бъде открит тази вечер във Велики Преслав. Това оповести на брифинг директорът на Археологическия музей в старопрестолния град Александър Горчев.
Проявата ще се проведе в три последователни дни в старините на Симеоновата столица. Откриването е тази вечер с гостуващата изложба на музея в Исперих. Експозицията представя вещи от бита на тракийското племе гети. Сред експонатите са и няколко предмета от златното съкровище на гетите. Събитието съвпада и с Нощта на музеите във Велики Преслав. По този повод Археологическият музей в старопрестолния град ще бъде отворен за посетители и след 24.00 часа. „По шуменските земи през времето се развиват различни цивилизации. Това искаме да покажем с тази изложба. След полунощ ще бъдат показани няколко филма, а за децата са предвидени занимателни игри свързани с Глаголицата и Кирилицата. Малчуганите ще могат да редят пъзели на историческа тематика“, обясни Александър Горчев. Този нощ входът за проявите е свободен.
Всички прояви предвидени за събота и неделя ще се проведат във вътрешния град на средновековния Велики Преслав. В двата почивни дни 110 реконструктори ще демонстрират старобългарски бит, занаяти, характерни за Велики Преслав през IX-X век. Ще бъде пресъздадена жива картина на книжовен център. Предвидени са демонстрации по езда и бойни схватки. Български състав за средновековна музика и танци ще се представи изкуството си на естествената сцена сред руините на Симеоновата столица, ще има и огнено шоу. „Целта на събора е да се покаже, че Велики Преслав е центърът на великата българска империя, която по него време е била една от трите в Европа редом с Гърция и империята на франките. Благодарение на книжовниците от Плисковско-Преславската книжовна школа над 300 000 000 души по света пишат с българските букви, създадени във Велики Преслав. Всички трябва да помним историята си и да се гордеем, че сме българи“, каза още Александър Горчев.
Организатори на събора са Археологическият музей във Велики Преслав и Общината в старопрестолния град.
Входът за атракциите събота е неделя е 3 лева. За деца до 7 години достъпът е безплатен, а за пенсионери цената е 1 лев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОткриха Националния студентски литературен конкурс в Шумен
Следваща статияПоклон пред загиналите в Априлската епопея

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here