дом Общество 27 съветници подкрепиха декларация за водоподаването от яз. „Тича“

27 съветници подкрепиха декларация за водоподаването от яз. „Тича“

0
ДЯЛ

Общинският съвет в Шумен гласува и прие декларация относно писмо на министъра на околната среда и водите за водоподаването от язовир „Тича“.
В подкрепа на декларацията бяха 27 съветници от общо 39, 11 съветници се въздържаха, а 1 един – бившият кмет по екология инж. Иван Йонков, бе против. В документа се изразява тревога от задълбочаващите се проблеми във водоснабдяването на Шумен и близките села, ако водата от язовира се използва и за напояване. Опасенията са, че рискът от хуманитарна криза става все по реален. А осигуряването на населението с питейна вода ще бъде по-сложно.
Съветниците изразяват съпричастност към затрудненията на земеделските производители от района на Велики Преслав, Търговище и Шумен, породени от недостига на поливна вода. Те предлагат да се търсят алтернативни източници и начини за снабдяване с поливна вода.
Според данни на „Напоителни системи“ Шумен, представени от директора Христо Николов при общ капацитет 311 милиона към днешна дата пълният обем е 159 млн. 685 хиляди. Мъртвият обем е 40 млн., а полезен 119 млн.600 хиляди. През минали години през поливен сезон са използвани около 30 млн. Поради сушави години са редуцирани количествата, подавани за напояване. И през тази година е предвидено драстично намаляване на предвидените количества, като водата ще бъде насочена към регистрирани земеделски производители с продукция за българския и външния пазар. Разчетите са за използване на 8 млн.кубика вода.
А наличните водни количества в язовира са достатъчни за осигуряване на питейно битово водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище и осигуряване на напоителния сезон през 2020 година, обяви директорът.
Няма опасност, според Николов, водата в язовира да свърши и трите града да останат без питейно битово водоснабдяване.
Съветници се интересуваха от състоянието на сондажите в района на кв. „Мътница“. Представителят на ВИК обясни, че от 86 година те не са в експлоатация и една от причините е намаления дебит, замерван тогава. Към момента не са правени никакви хидро-геоложки проучвания, които биха показали истинската картина на тяхното състояние.
Ганчев смята, че около 25- 30 % може да бъде осигуреното водоснабдяване.
Около града нямало резервоари, които биха могли да работят алтернативно.
Към момента за водоснабдяването на Шумен не съществува „някаква готовност от други източници“.
„Вече не говорим за напояване с вода, а за опасност, за хуманитарна криза, за национална сигурност“, опонира съветникът Добромир Драев на представените данни от „Напоителни системи“ за мъртвия обем на язовира. Тези данни са от 80-те години, обяви той, когато е бил дете, а някои от младите съветници не са били родени.
Драев поиска точни и ясни данни, за да е ясно „кога ще изпаднем в ситуация, когато вече сме в криза“.
Казано грубо, вече сме в криза, а вие ще ни довършите, краен бе съветникът.
Той обяви позицията си – земеделските производители да могат да напояват и да се намери решение и за тях. Но ако трябва да се заложи хуманитарна криза, или малини и ягоди, Напоителни системи да ги субсидира, ако не министерствата. Казано накратко, на кантара, от едната страна обществото с питейната вода, от друга страна малинопроизводителите. Някой все пак щял да носи отговорност, а вече има един министър арестуван.
Драев уточни, че не заплашва, а изброява фактологията.
Съветничката Даниела Русева попита има ли възможности за напояване от Шуменското езеро, както е посочил като вариант земеделският министър.
Според бившия кмет инж. Максим Иванов не трябвало да се философства при обсъждането на декларацията, тъй като такива били правомощията на съветниците.
„Колкото и да философстваме няма решим нищо“, лаконичен бе съветникът. По думите му колегите трябвало да обсъдят по скоро доколко близък до Шумен е случаят с безводието в Перник.
„Аз съм против тази декларация. Аргументът ми, ние не сме страна“, обяви съветникът от БСП и бивш кмет по екология инж. Иван Йонков. Той подкрепя мнението на кмета първостепенно да се осигури вода за гражданите. Ние трябва да го подкрепим, а не да се занимаваме с декларации, защото те не решават нищо, обясни той.
Йонков смята, че един ден може би ще се наложи съветниците да разговарят с министъра по екология и ще предложат вариант как заедно с ВиК може да се потърсят алтернативни източници и се провери състоянието им.
По сметки на съветника можело да се търсят при министъра поне около 40 млн. по проекти свързани с вода.
С такъв довод Йонков отхвърли нуждата от декларацията.
Той не искал Шумен да бъде включен към категориите общини, където не се прави нищо.
Кметът на Шумен припомни за възможностите да бъде използван и водопровод от Дунев в близките две години.
Той съобщи за обявената обществена поръчка за изграждане на Пречиствателна станция, на стойност 26 милиона, а довеждащ водопровод 68 милиона.
На 9 май зам.-министърът на регионалното развитие Никола Нанков е поканен да види на место състоянието на язовир „Тича“ и да вземе окончателното решение.
„Аз също като вас съм притеснен“, сподели градоначалникът.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОткриха новото кръгово кръстовище на ул. „Петър Парчевич“ в Шумен
Следваща статияИнспектираха състоянието на находищата от блатно кокиче в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here