дом Общество 2020-а се оказа година на изпитание за общинските финанси

2020-а се оказа година на изпитание за общинските финанси

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Като изпитание за общинските финанси определи отиващата си 2020 година кметът на община Шумен Любомир Христов.
„Наложените ограничения заради пандемията от COVID-19 поставиха под риск финансовата стабилност на общините”, подчерта Христов. Той се аргументира, като посочи конкретни числа: Ако бюджетът ни от местни приходи за 2019 година е бил 30 660 000, през тази година е 27 000 000, а за 2021-ва година прогнозата ни е те да са с 3 200 000 лева по-малко или 23 832 000 лева. Значително по-малко са приходите от наеми, от продажба на общински имоти, икономическата активност на малкия и средния бизнес намалява, което е тревожно.
Местната власт реализира пакет от мерки за компенсиране на част от понесените щети и затруднения за търговци, които са ограничили или преустановили дейността си по време на извънредното положение.
Администрацията предложи и през ноември Общинският съвет гласува – наематели на общински имоти в образователни институции, които няма да работят заради коронавируса, да бъдат освободени от плащане на наеми за времето, през което учениците се обучават в неприсъствена форма. Добрата новина е обаче, че получихме външно финансиране за изграждане на различни инфраструктурни обекти на обща стойност над 18 млн. и 600 хиляди лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖител на Каспичан ще бъде предаден на френските власти
Следваща статияНАП ще извърши годишно приключване в периода 1-10 януари 2021 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here