дом Общество Ще експериментират с подземни контейнери за битови отпадъци в Шумен

Ще експериментират с подземни контейнери за битови отпадъци в Шумен

0
ДЯЛ

Демонстративен проект, предвиждащ закупуване на четири броя подземни контейнери за битови отпадъци с механизъм за отваряне с педал и съд с обем 3 кубични метра, ще се реализира в Шумен. Така на по-малка площ ще бъдат осигурени по-големи обеми за събиране на битовите отпадъци. Такива контейнери вече са разположени в редица населени места, сред които София, Габрово, Враца, Монтана, Димитровград, Благоевград, Копривщица, Хисаря, Белослав. За демонстративния проект са планирани 35 000 лв.
1 626 649 лв. от натрупаните отбезпечения и отчисления за периода от 1 март 2020 г. – 31 декември 2020 г. по Закона за управление на отпадъците да бъдат отделени за закупуване на техника, която да се ползва за чистотата и благоустрояването на Шумен и селата от Общината. Това предлага местната администрация в докладна записка до Общинския съвет.
Предвижда се за нуждите на Общинско предпритие (ОП) „Паркове и обредна дейност” да бъдат закупени водоноска от 4 куб.м за 171 960 лв., самосвал с товароносимост над 5 тона за 183 100 лв., транспортно-подемна техника за 50 000 лв. и два броя тракторна косачка с ремарке за общо 50 400 лв.
За изпълнение на ангажиментите си ОП „Строителство и благоустройство” се нуждае от самосвал с товароносимост 5-7 тона за 213 600 лв. и самосвал с двойна кабина за 90 792 лв.
За ОП „Чистота” ще се доставят три камиончета за събиране на едрогабаритни отпадъци, излезли от употреба гуми, растителни отпадъци за общо 288 000 лв., камион за обслужване на контейнерите за биоразградими отпадъци за 180 000 лв., три вариопреси за обслужване на контейнерите за твърди битови отпадъци в район „Юг” на Шумен за 1 252 000 лв., 600 метални контейнери тип „Бобър” за общо 624 000 лв. и 250 пластмасови контейнери за биоразградими отпадъци за 88 500 лв. Предприятието ще бъде снабдено и със самосвалче за събиране на отпадъци от улични кошчета за 110 000 лв.
Отделени са и 60 000 лв. за проектиране и строителство на разширение на ретензионния басейн за инфилтратни води в Регионално депо, кв. „Дивдядово”, който създава проблеми.
Планират се и текущ ремонт на второстепенния път от бул. „Симеон Велики” до Общинския център за събиране на опасни отпадъци и стари автомобилни гуми за 300 000 лв. и рехабилитация на пътната настилката от бул. „Мадара” до базите на ОП „Чистота” и ОП „Паркове и обредна дейност” за 48 000 лв.
Предвижда се във всяко от 26-те населени места, както и в отдалечените квартали на Шумен да се изгради площадка за събиране на строителни и растителни отпадъци с размери 6 на 8 метра. За целта ще се изразходват 211 797 лв.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияД-р Десислава Найденова с позиция за случващото се в здравеопазването
Следваща статияДокументи за подпомагане на процедури „ин витро” приема Община Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here