дом Общество Шуменец предлага да се въведе споделено движение на Платото

Шуменец предлага да се въведе споделено движение на Платото

0
ДЯЛ

Предложение към кмета на Шумен Любомир Христов относно общественото обсъждане за ограничаване на автомобилното движение на Шуменското плато изпрати до медиите Свилен Йорданов Стойчев.
Той предлага да се въведе споделено движение за въпросната отсечка с приоритет за
пешеходци и велосипедисти, да се разшири обхвата на отсечката, като се започне от изхода на града в посока Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, както и да се открие автобусна линия до основни атрактори на Шуменското плато
поне през почивните и празнични дни.

Вижте цялото предложение:

„Уважаеми г-н кмете, епидемичната обстановка от последните месеци постави държавите пред огромни предизвикателства, но тя също така дава възможност за преосмисляне на обществения живот. Една от положителните промени в гр. Шумен беше затварянето на автомобилно движение на отсечката между вила „Пазачница“ и информационните центрове на ДПП „Шуменско плато“ и Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ Шуменското плато. Това място, което и от преди това се използваше от много граждани за разходки, спорт и велосипедно движение. Във връзка с общественото обсъждане за въвеждане на постоянни ограничения бих искал да направя следните предложения:

1. Да се въведе споделено движение за въпросната отсечка с приоритет за пешеходци и велосипедисти. „Споделено движение” е термин, който описва организация на движение, при която пътното платно се използва едновременно за движение на МПС, велосипеди и пешеходци. Този подход се прилага основно в градска среда и придобива все по-голяма популярност, особено в исторически центрове на туристически градове, където има голямо струпване на пешеходци. На пръв поглед този подход изглежда хаотичен, но практиката показва, че дава добри резултати и движението на МПС се саморегулира поради по-меките ограничителни мерки.
Въпреки, че обичайното прилагане на метода е в градска среда, смятам, че при правилно планиране би проработил и в почти горска среда като визираната отсечка на Шуменското плато и би представлявал разумен компромис м/у пълно затваряне за движение на МПС и възможност за безопасен отдих и спорт на населението.

За да бъде работещ подобен модел ще трябва да се направят някои промени:

– Въвеждане на еднопосочно движение по отсечката

– Формално ограничаване на скоростта до нива като в жилищни квартали чрез въвеждане на организация на движение.

– Изграждане на физически ограничения за ограничаване на скоростта на МПС чрез един, или комбинация на няколко метода като легнали полицаи, шикани, места с различна настилка като паваж.

2. Разширяване на обхвата на отсечката като се започне от изхода на града в посока Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Въпреки още по-голямата му натовареност с движение на МПС тази отсечка също много често се използва от пешеходци и велосипедисти. За въвеждането на еднопосочно движение от града към паметника може да се използва и алтернативния път през „Чупката”.

3. Откриване на автобусна линия до основни атрактори на Шуменското плато поне през почивните и празнични дни. Тя би спомогнала както за по-добрата достъпност за хора с по-ниска подвижност и без лични МПС, така и за намаляването като цяло на натовареността на движението с МПС.
Снимка: Община Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа 1 година е възможно да се доизгради система „Дунав“ до Шумен
Следваща статияОбщина Нови пазар осигурява безплатен транспорт на Черешова задушница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here