дом Общество За 1 година е възможно да се доизгради система „Дунав“ до Шумен

За 1 година е възможно да се доизгради система „Дунав“ до Шумен

0
ДЯЛ

Доизграждането на система „Дунав“ до Шумен може да стане за година. Това обяви експертът Стефан Томов, който присъства на извънредната сесия на Общински съвет-Шумен.
Томов е един от създателите на системата и е запознат с цялостния проект.
Според него доизграждането трябва да започне от поповското село Еленово, където съоръженията на система „Дунав“ са действащи и в добро състояние. Дължината на трасето от Еленово до Шумен е 39 километра.
Извънредната сесия се провежда по предложение на общински съветници. На заседанието присъстват оперативният директор на държавния ВиК холдинг Илиян Илиев, управителят на ВиК-Шумен Жанета Панайотова, шефът на „Напоителни системи“ инж. Христо Николов, кметското ръководство на града, областният управител проф. Стефан Желев, представители на фирмата, която обследва система „Дунав“.
В продължение на повече от три часа експертите отговаряха на въпроси на общински съветници за състоянието на алтернативните водоизточници и възможността да се ремонтират, обемът на язовир „Тича“, проблемите с безводието в селата на община Шумен.
В сесийната зала бе излъчено видео със актуалното състояние на дълбоководните кладенци около „Мътница“ и Мараш. За пореден път се видя, че са разграбени и тънат в разруха. Те са отписани от водоснабдителната мрежа на Шумен още през 80-те години на ХХ век, защото е планувано система „Дунав“ да захрани с вода общините Шумен, Нови пазар и Каспичан. След промените обаче строителството замира.
Преди водоснабдяването на Шумен от язовир „Тича“, те са били единствените водоизточници за питейна вода на града. Задоволявали са нуждите едва на 30% и Шумен е бил на воден режим.
Днес при най-добри прогнози дебитът им също ще е толкова.
„Единствено система „Дунав“ може да осигури на 100% нуждите на Шумен от питейна вода с добро качество“, категорични бяха експертите в зала.
„Вярваме, че система „Дунав“ ще бъде доизградена. Предвижда се тръбата да стигне първо до Шумен. Нивото на язовир „Тича“ се замерва ежедневно и данните се публикуват. Според експертите обемът е достатъчен и воден режим в Шумен няма да има в близките две години“, коментира кметът Любомир Христов и добави, че тече обществената поръчка за пречиствателната станция за питейни води, но в момента се обжалва избора на изпълнител на строителните дейности.
След кратки разисквания общинските съветници решиха да се купи нивомер за язовир „Тича“. От 40 съветници „за“ гласуваха 22, 14 бяха „въздържал се“, а двама бяха „против“. Предложението бе на съветника Добромир Драев.
Според кметът Любомир Христов това е безсмислено решение, защото язовирът е собственост на Министерството на земеделието и Общинска администрация, няма никакви правомощия за монтирането и отчитането му.
Решението за уреда бе определено от съветника Красимир Костов като пълна глупост. „Това на практика ще създаде институционален проблем. Гласуват се предложения, които не могат да бъдат изпълнени“, категоричен бе Костов.
Съветниците отхвърлиха предложението на Добромир Драев за създаване на временна комисия, която да бори проблемите с водата и евентуална хуманитарна криза при режим.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияС маски на общественото обсъждане за частично затваряне на пътя за коли от „Пазачница“ до Паметника
Следваща статияШуменец предлага да се въведе споделено движение на Платото

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here