дом Общество Християнската църква почита Света Богородица покровителка на майчинството, жените и семейното огнище

Християнската църква почита Света Богородица покровителка на майчинството, жените и семейното огнище

1
ДЯЛ

На 15 август празнуваме Голяма Богородица или Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица. Отбелязва се краят и на Богородичните пости, като се разрешава яденето на риба. На този ден освен имениците, празнуват и жените, които се молят на Светицата да благослови семействата им и да дава здраве на децата им. Бездетните принасят курбан с молба за майчинство.
Според поверията, на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. На 15 август всички млади жени не трябвало да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.
Традицията повелява на днешния празник да присъстват и определени храни на трапезата, това са варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, грозде, диня, мед.
Празнуват всички, които носят името: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Деспина, Преслав и Преслава. В Община Шумен ще почерпят 1887 именнички.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДа се готвят за черпня: 1 887 именнички в община Шумен ще празнуват на Богородица
Следваща статияПарашутисти се приземяват в Градище

1 коментар

  1. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
    You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
    If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write
    some articles for your blog in exchange for a link back
    to mine. Please blast me an email if interested. Cheers!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here