дом Общество Приключиха първите десет месеца от проекта „ Взаимодействието с общността – фактор...

Приключиха първите десет месеца от проекта „ Взаимодействието с общността – фактор за по-доброто бъдеще и успешна интеграция“

0
ДЯЛ

Първите десет месеца от Интегрирания проект на Българо-швейцарската програма за насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи приключиха успешно. Това стана ясно днес на брифинг в Общината.
От миналия ноември община Шумен работи по „Взаимодействието с общността – фактор за по-доброто бъдеще и успешна интеграция“. Проектът обхваща три квартала на Шумен – “Млада гвардия”, “Еверест” и “Витоша”, както и село Ивански.
„През първите десет месеца от работата по проекта постигнахме необходимия синхрон в организацията на дейностите по направленията образование, здравеопазване и културна идентичност, реализирани от партньорите и Община Шумен и обезпечаването им с необходимия финансов ресурс“, сподели гл. експерт “Училищно и извънучилищно образование” Христина Баева.

Христина Баева, гл. експерт “Училищно и извънучилищно образование”

Тя обясни още, че през този период са обхванати 30 деца от детска градина „Пролетна дъга“, в „летни училища“ за развитие на езиковите умения и компетентности.
Общо 40 ученици от 7 до 10 години са посещавали занимания в „наваксващи училища“ за повишаване на техните образователни резултати.
62 деца и ученици се включиха в „уикенд училищата“ за развитие на творческите им способности.
За повишаване на общата им култура на деца, ученици и родители са организирани празнични събития и програми, посещения на театрални постановки и екскурзии.
„65 родители на деца и ученици от Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен и ОУ “Христо Ботев” в село Ивански посещаваха “училища за родители”, поясни Христина Баева.
Общо 31 педагози от детската градина и училището в село Ивански бяха обучени и вече прилагат нови методи в работа си с деца и ученици билингви.
„Като много успешна отчитаме работата на тримата образователни и на един здравен медиатор, които бяха обучени и осъществиха добра комуникация с общността и работа на терен в кварталите „Млада гвардия“, „Еверест“ и „Витоша“ в Шумен и в село Ивански“, каза координаторът по направление здравеопазване, Людмила Андреева.

Людмила Андреева, координатор направление здравеопазване

Сподели още, че са били картографирани 349 семейства с 1059 членове, за които е събрана пълна информация по отношение на образованието, здравеопазването, условия на живот и семейното състояние на общността.
Осъществени са редица дейности с цел подобряване на здравния статус на бременни жени, млади майки и млади семейства от Шумен и Ивански.
„Извършени бяха прегледи и изследвания от медицински специалисти от ДКЦ I – Шумен, със съдействието на Семейно-консултативния център в Шумен и здравния медиатор в село Ивански. Проведени бяха здравни обучения и кампании за повишаване на здравната култура и осведоменост на общността“, добави още Людмила Андреева.
Христина Баева заяви, че до края на 2017 година ще бъде променен обликът на ОУ “Христо Ботев“ в село Ивански и ще бъдат реновирани Здравната служба в селото, етаж от основната сграда и фиалиалите на Детска градина “Пролетна дъга“ в Шумен.
Според нея до дни ще приключат строително-ремонтните работи и ще бъде завършено оборудването в новия Учебен център към училището в село Ивански.
В ход на ремонтните дейности са изградени три нови зали, които ще се използват за провеждане на извъкласните дейности с деца, ученици и техните родители в т. н. „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“. В тях педагозитеще помагат на учениците да наваксват пропуските в своите знания по основни учебни предмети; да говорят добре български език; да развиват творческите си способности в областта на приложното, танцовото и театралното изкуство.
Христина Баева разясни, че наа етап проектиране е и новата пристройка към основната сграда на ОУ „Хр. Ботев“ в Ивански, в която до края на 2017 година ще бъдат изградени медицински кабинет за обслужване на учениците от училището и вътрешни санитарни възли. Общата стойност на строително-монтажните работи е 86 000 лв., а оборудването ще е на стойност 8 000 лв.
Стана ясно, че предстои подписване на договор с избрания изпълнител на строително-ремонтните дейности в ДГ „Пролетна дъга“в Шумен и здравната служба в с. Ивански. В градината „Пролетна дъга“ ще бъде обновен детският комплекс за новата група в основната сграда. Освен това ще бъде изградена нова спортна плoщадка, предстоят и ремонтни работи във филиалите на детското заведение. Стойността на строителните дейности е 116 500 лв., като отделно за оборудване са предвидени 44 000 лв.
Проектът е с продължителност 30 месеца, до април 2019 година, и е на обща стойност 723 000 лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПродължава кастренето на опасни дървета, временно затварят няколко улици в града
Следваща статияНад 80 незаконни табели в Шумен ще бъдат премахнати

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here