дом Общество Тържествени салюти озариха небето над Шумен за 3-ти март (снимки)

Тържествени салюти озариха небето над Шумен за 3-ти март (снимки)

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

С празнична заря-проверка в Шумен отбелязаха Националния празник. Ритуалът е най-тържественият в Българската армия и бе възстановен през 2019 след повече от 20 години прекъсване.
Преди началото на церемонията членове на Сдружение „Клуб култура за Шумен“ раздадоха на присъстващите ръчно изработени картички с ликове на възрожденци и мартеници.

Снимка: 24shumen.com

Рецитал с патриотични стихове, посветен на 3 март, изнесоха Пламен Недеков, Цветомир Йосифов, Дженер Якуб, Божидар Атанасов и Тодор Андонов от ателие „Терапевтичен театър“ към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен.

Снимка: 24shumen.com

Празничната заря-проверка в Шумен се превърна в кулминация на честванията на 143 години от Освобождението на България. В церемонията на площад „Кристал“ се включиха курсанти и представители на патриотични организации. Командващ зарята бе полковник Добромир Добрев.
Ритуалът започна под заревото на десетки факли.

Снимка: 24shumen.com

На церемонията присъстваха областният управител проф. Стефан Желев, кметът Любомир Христов, депутатът Иван Иванов, общински съветници, военни и граждани.

Снимка: 24shumen.com

Слово пред присъстващите произнесе областният управител проф. Стефан Желев.
„Всяка година на Трети март, прекланяме глава пред паметниците, увековечаващи подвига на тези, които отдадоха своя живот за Освобождението на България. С признателност почитаме саможертвата на всички онези хиляди воини- руснаци, румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци, загинали в Руско-турската война от 1877-1878 г. С гордост си спомняме за нашите предци от славното българско опълчение, които с подвига си доказаха на света, че българинът е заслужил своята свобода.
Днес, повече от всякога, сме длъжни да ценим своята история и да не забравяме достойното дело на великите българи, които ни завещаха да пазим и отстояваме свободата като най-висша ценност. Завещаха ни идеала си „За чиста и свята република“, завещаха ни, че „Дела трябват, а не думи”, и „Народната работа стои над всичко”.
Уважаеми съграждани,
Нека на Трети март с високо вдигнати чела и със заслужено чувство на национална гордост да отбележим този свят за всеки българин празник. Нека си спомним за кръста, който носим, за надеждата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.
Нека да съхраним възрожденския плам на нашите предци, силата на духа им, непоколебимата им вяра и безкористна любов към Отечеството. Нека не забравяме святата им жертва и да градим днешния ден с усърдие и родолюбие, с мъдрост и надежда за бъдещето на страната ни. Дължим го на поколенията преди нас, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца, които ще знаят, че ние, българите, сме достойни за своята свобода“, заяви в словото си областният управител проф. Стефан Желев.

Снимка: 24shumen.com

Под звуците на тържествени маршове, изпълнени от Градския духов оркестър, под диригентството на маестро Христо Атанасов, официалните лица и гражданите склониха глава пред подвига на падналите за Освобождението на България.
В края на церемонията небето над Шумен бе озарено с празнични трицветни салюти.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия​ Бойците от СК „Шуменска крепост“ положиха цветя пред паметника в Градище
Следваща статияНови 17 случая на COVID-19 в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here