дом Общество Тежък кадрови дефицит в прокуратури в Шуменския съдебен район

Тежък кадрови дефицит в прокуратури в Шуменския съдебен район

0
ДЯЛ

„Изпирането на пари е и остава приоритет в работата на Окръжна прокуратура Шумен. 8 дела са във фаза на разследване, когато финансови потоци са постъпвали по сметки на лица, организирали схеми за трафик на хора. Увеличава се броят на преписките, свързани с криминалния контингент от Шуменска област в Испания и Белгия. В Националното следствие приключва разследването на дело по сметки на проститутки, работили във Франция.
18 дела са образувани за злоупотреби със средства от европейски фондове. Касае се за представяне на фалшиви документи и завишаване площите със земеделски култури, с цел получаване на по-голямо финансиране“, тези данни изнесе днес окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева при представянето на годишен доклад за дейността на Окръжна прокуратура.
За отчетния период и трите районни прокуратури в съдебния район – в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав са работили в условията на устойчива натовареност при изключително добра лична лична мотивация и активност на прокурори и следователи, отбеляза Георгиева.
Също щатът от 11 прокурори е недостатъчен и за РП Шумен.
Тежък кадрови дефицит назрява в районните нива, от 1 април РП Нови пазар е само с един прокурор, в една доста тежка прокуратура, обобщи тя.
Характерни остават престъпленията против собствеността, против личността, документни престъпления, общоопасни престъпления, против данъчната и осигурителната система.
През миналата година прокурорите са наблюдавали 3 967 следствени преписки. От тях 3 800 са решени, което в процентно отношение 95,79 %.
Прокурорите са възложили 1 273 проверки на ОД на МВР, на Районните управления в областта, и на контролни органи.
Наблюдавани са 4 032 бързи производства и досъдебни производства. Спрямо предходни отчетни периоди тази цифра е по-висока.
129 от досъдебните производства са разследвани от следователи в Окръжния следствен отдел. 59 са разследвани от митнически инспектор.
В съдилищата на съдебния район са внесени 755 прокурорски акта – обвинителни актове, предложения за освобождаване от наказателна отговорност и споразумения.
Според окръжния прокурор един от показателите, по който се съди за дейността по разследването и качеството на прокурорската работа са броят на върнатите дела, на прекратените и на оправдателните присъди.
Постановени във всички прокуратури са общо 12 оправдателни присъди. От тях 7 са влезли в сила. Или 1,46%, което е под средния в страната – 4.5%.
По думите на прокурора това е много добър атестат за качеството на прокурорската работа.
Остава тенденцията да бъде намален броя на оправдателните присъди, както постановени, така и влезли в законна сила.
Окръжният прокурор запазва изискванията си на съвместни заседания да се обсъждат с разследващите причините за постановяването на оправдателните присъди и запознаване с новостите в законодателството.
753 лица са осъдени с влязла в законна сила присъди.
Запазва се нисък процент на върнатите от съда дела – 2,23 %. Причините са нарушения на процесуалните правила при разследването.
Две дела са прекратени в Нови пазар.
Произнесено е едно осъдително решение срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините по гражданско дело във Велики Преслав.
Няма присъди за доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. Последните такива са срещу трима от подсъдимите по мегаделото „Килърите“.
114 лица са наказани с лишаване от свобода, 123 с пробация, 175 са санкционирани с лишаване от права.
4 дела са били на специален надзор в трите прокуратури – делото срещу братя Юзеирови, 2 дела срещу частен съдебен изпълнител, делото за влаковата катастрофа в Хитрино.
Тъй като няма разрешение от наблюдаващия прокурор, Георгиева не отговори на журналистически въпрос – защо делото срещу кмета на Хитрино Нуридин Исмаил за усвояването на средства от държавата, ЕС и дарения за пострадалите от жп инцидент е иззето от ОП Шумен и прехвърлено в Специализираната прокуратура /СП/
Кметовете като длъжностни лица вече се разследвали от СП.
За аудиозаписите, публикувани в информационни сайтове,за уреждане на обществени поръчки в Община Велики Преслав от общински съветници има образувано досъдебно производство за престъпление по служба.
Стана ясно, че по преценка на наблюдаващия прокурор, делото за обир за 3 милиона от дома на шуменски бизнесмен, е прехвърлено за разследване в Национална следствена служба.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбявиха пълните състави за Мача на звездите
Следваща статияШест спектакъла ще спорят за наградата на „Нова българска драма“ в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here