дом Общество Таня Костова: Бюджетът е баланс между необходимо, желано и възможно

Таня Костова: Бюджетът е баланс между необходимо, желано и възможно

0
ДЯЛ

Като оптимален баланс между необходимо, желано и възможно, определи проектобюджетът на община Шумен ресорният зам.-кмет Таня Костова. Това стана днес по време на общественото обсъждане на бюджета за 2019 година.
С 9 млн. лева повече ще са парите за образование и за държавните служители през тази година. В сферата на образованието скокът е с 20%, а за общинската администрация с 11%.
И тази година както и миналата е заложено от данъци за МПС в общинската хазна да влязат около 10.5 млн. лева. Увеличение с 56% има в парите за социални дейности, 3% за строителство, 7% повече са заложени и за зимна поддръжка. Издръжката за всяко дете в детските градини на общината ще скочи с 20 лева през тази година.
За капиталови разходи са предвидени 6.4 млн. лева. За ремонт на улици в новия бюджет са заделени 1.1 млн. лева.
И тази година местната хазна ще олекне с 9.9 млн. лева за разплащане на дългове. От тях 5.2 млн. лева за облигационния заем от 2011 година и по още 2 млн. лева за двата заема по ФЛАГ.
Управляващите са успели да стопят задълженията на общината от 35 млн. лева, като през изтеклите години от управлението на екипа на кмета Любомир Христов, са разплатени 26 млн. лева. През 2019 година ще бъдат върнати още 2 млн. лева. „Шуменци сами могат да преценят колко пари са това и какво можеше да бъде построено или ремонтирано с тези средства“, коментира градоначалникът.
Тази година макрорамката на бюджета е близо 75 млн. лева. От тях 46.6 млн. лева са за държавно делегирани дейности, а 30.1 млн. лева са с местен характер.
Най-високи са традиционно приходите от такса за битови отпадъци, като и тази година сумата е фиксирана на около 6 млн. лева.
Общината е предвидила пари и за закупуването на 2 автомобила за Социалния патронаж. Общински фонд „Култура“ и тази година ще бъде финансиран с 55 хил. лева, 100 хил. лева са предвидени за Многопрофилната болница, 38 хил. лева за Комплексния онкологичен център и 20 хил. лева за фонд „Искам бебе“.
По проект за изграждане на социални жилища Общината очаква около 2 млн. лева. С европари ще се ремонтират Младежкия дом и Летния театър. През тази година ще завърши изграждането на Дома за стари хора в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочна приемът на документи за личен асистент в община Никола Козлево
Следваща статияИнвалидните добавки на пенсионерите вече ще се изплащат от Социалните служби

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here