дом Общество С двама директори може да се окаже училището във Венец, в дъното...

С двама директори може да се окаже училището във Венец, в дъното на интригата са 311 дка земя

0
ДЯЛ

С двама директори може да се окаже СУ „Никола Вапцаров“ във Венец. Абсурдната ситуация разясни днес на брифинг настоящият директор на учебното заведение Селиме Кърджалиева. Тя е назначена за директор на училището до завръщане на титуляра – Нехрибан Ахмедова, която е кмет на община Венец. За директорското място обаче бе обявен конкурс на 25 юни със заповед на временно изпълняващия длъжността началник на Регионалното управление на образованието Юлиян Тодоров. Тази стъпка е в разрез със закона, защото Селиме Кърджалиева е назначена до завръщане на титуляра. Според юристи освобождаването й би било неправомерно, при завеждане на дело би го спечелила, защото законът е на нейна страна.
Заповедта за конкурса излиза на датата, когато Селиме Кърджалиева печели на първа инстанция дело за 311 декара земи, собственост на училището във Венец. „Двата сюжета са свързани, а съзирам и политически нюанси“, коментира Кърджалиева. Тя разказа, че училището във Венец притежава много земи. Ябълката на раздора обаче се оказва 311 декара кайсиева градина, вече бивша. Без знанието на директорката училищното настоятелство отдало под аренда за срок от 20 години градината на фирма „Ил Бе Са“, която е собственост на сина на Бейзад Садъков.
Дърветата в кайсиевата градина били бракувани от председателят на училищното настоятелство Рубил Руфи. Овошките са изкоренени и продадени като дървен материал за 77 000 лева. „От тези пари в училищната каса не е влязла и стотинка“, коментира Кърджалиева. Тя завежда дело и пуска сигнал до Министерството на образованието и науката. Експерти идват на проверка на 14 юли и заявяват, че отдаването под аренда на кайсиевата градина, изкореняването и продажбата на дърветата е самоуправство от страна на училищното настоятелство, но не дават становище по обявения конкурс за директорското място.
„Целта е да се назначи нов директор на училището, с когото да бъде сключен договорът за отдаване под наем на кайсиевата градина, която след изкореняване на дърветата е засадена с пшеница. В първите две години арендаторът ще плаща по 2 лева за декар. След този срок – по 35 лева. В крайна сметка целта е тази земя да бъде отнета от училището. В закона има вратички, които позволяват в тези 20 години земята да смени собственика си. Няма да допусна подобно нещо. Тази земя е дарявана с цел училището да има средства за издръжка“, категорична бе Кърджалиева. В нейна подкрепа се обявиха и всички учители и персонала на СУ „Никола Вапцаров“ във Венец, както и двата синдиката „Подкрепа и КНСБ.
Селиме Кърджалиева е подкрепена и от Синдиката на българските учители, а председателят му Янка Такева също е уведомила МОН и е поискала проверка. До момента обаче становище по обявения от РУО-Шумен конкурс за директор на училището във Венец няма. Учениците и родителите също застават зад директорката. Готови са на ефективни протести, ако трудовият й договор бъде прекратен.
„Как да участвам в конкурс, който цели да ме отстрани и който е незаконен“, заяви още Кърджалиева, а колегите й бяха категорични, че искат конкурсът да бъде отменен. Педагозите са готови, ако конкурсът не бъде спрян да го обжалват и оспорват по всички възможни начини.
Позицията на РУО към този момент е, че конкурсът за директор на СУ „Никола Вапцаров“ във Венец няма да бъде прекратен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБъдещи медицински специалисти решаваха тест по биология
Следваща статияПрезидентът Радев: Не познавам Шиши! Премиерът му е давал обществени поръчки за милиарди!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here