дом Култура С богат афиш от концерти започва новият творчески сезон Симфониета-Шумен

С богат афиш от концерти започва новият творчески сезон Симфониета-Шумен

0
ДЯЛ

65-тия творчески сезон на шуменските симфоници започва утре. Първата среща с почитателите на класическата музика ще се състои в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ от 19.05 часа.
На диригентския пулт застава Иван Илиев – блестящ диригент, получил образование в САЩ, а понастоящем активно работи в Румъния.
Солистите в първия концерт за сезон 2019/2020 Мари Кийоне и Юме Куросава пристигат от страната на изгряващото слънце. Програмата е многообещаваща – красивият монолитен Втори концерт от Ференц Лист, Клавирният концерт в сол мажор, в който Морис Равел умело съчетава влечението си към неокласицизма и джаз елементи, както и довършената „Недовършена“ симфония от Франц Шуберт, който също като Лист развива образите в по-малко части от типичните за жанра.
На 19 септември (четвъртък) гостува Веско Стамболов. Пианист с усет и интереси към предизвикателни проекти, който притежава неизчерпаема енергия. Умело съчетава влечението си към рядко изпълнявани творби от български автори и емблематични клавирни концерти, задължителна част от репертоара на всеки изпълнител. За изявата си в Шумен той е избрал да изпълни Концерта за пиано от Марин Големинов – творба, която публиката в нашия град ще чуе за първи път, а също и Втория концерт от Бетовен. Диригентът Станислав Ушев е избрал да допълни концертната програма с увертюрата към операта „Отвличане от сарая“ от Моцарт и с Балетна музика от операта „Самсон и Далила“ от френския композитор Сен-Санс.
Шуменецът Тодор Янков ще изнесе концерт пред публиката в родния си град в края на септември. Младият китарист вече е един от преподавателите в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в Плевен, което се слави със силната си школа по китара. Под диригентската палка на Калина Василева той ще ни „стопли“ с „Концерт от юг“ от Мануел Понсе.Симфониета-Шумен подготвят още много грандиозни събития с впечатляващи музиканти от световните сцени. През сезон 2019/2020 ще гостуват пианисти като Людмил Ангелов, Атанас Куртев, Станислав Димитров, Светлин Христов, цигуларите Зорница Иларионова, Мичо Димитров, Мила Георгиева – концертмайстор на радиооркестъра в Щутгард, Санджар Сапаев, Роман Федчук, Яна Дешкова – концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания и много други изявени музиканти.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредставиха идейния проект за градския стадион в Шумен
Следваща статия„Арена Шумен“ е домакин на кръг от Държавния шампионат по кикбокс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here