дом Култура Стефан Цанев: Примитивният реализъм в театъра е нетърпим

Стефан Цанев: Примитивният реализъм в театъра е нетърпим

0
ДЯЛ

„Театърът борави с категории, които създават нова действителност, нови светове. Примитивният реализъм в театъра е нетърпим“, това каза днес в Шумен писателят и драматург Стефан Цанев. Той е специален гост на Фестивала „Нова българска драма“.
Днес писателят участва в творческия диалог „Съвременна българска драматургия“. В дискусията взеха участие още Димитър Димитров – драматург и директор на шуменския театър, режисьорът Максима Боева и селекционерът в направление „Авторски прочит“ на фестивала Катерина Георгиева. Те споделиха своя опит и концепции за писане на пиеса.
„Писането на диалог е особен вид талант. Многотията, която залива театрите в последните години е продиктувана от стремежа на авторите за бързо печелене на пари. Диалогът трябва да е естествен, но и нещо повече от това“, категоричен бе Стефан Цанев. Според писателят в живота изкуство няма: Кой, когато умра пее като в операта? – попита с характерното си чувство за хумор Стефан Цанев. Той припомни и азбучното правило, че езикът на театъра не трябва да подражава на улицата. „Няма смисъл да се прави изкуство, ако то не надвишава реалността. Драматургът трябва да е над публиката, за да може да прикове вниманието й“, обясни още Стефан Цанев и добави, че има съзаклятие между актьорите на сцената и публиката, ако то се задейства, драматургът е постигнал целта си.
„При писането човек трябва да се научи да се самонаблюдава“, каза още Стефан Цанев.
На разбираем за аудиторията език и в неподражаемия си стил, големият български писател, сподел своя опит в създаването на пиеси.
„Преди да се научим да пишем, трябва да се научим да четем“, това бе първият практически съвет, който отправи Димитър Димитров към начинаещите драматурзи. Намирането на теми и проблеми, от младите автори на пиеси, Димитров посочи като друга основна пречка за създаването на добър драматургичен текст.
Творческият диалог за начинаещи драматурзи се провежда за втора поредна година в рамките на Фестивала „Нова българска драма“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГрациите от „Ритмик“ доминираха в Националния фестивал на мажоретния танц
Следваща статияБлизо 400 родители протестираха в Шумен срещу Стратегията за детето

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here