дом Общество Стартира проект „Патронажна грижа + в Община Нови пазар”

Стартира проект „Патронажна грижа + в Община Нови пазар”

0
ДЯЛ
Снимка: 60city.net

Проектът „Патронажна грижа + в Община Нови пазар” стартира на 1 май, съобщиха от общинския пресцентър.
Той предвижда предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване на разпространението и преодоляване на последиците от COVID-19. Ще се осигури подкрепа чрез патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.
Ще се осъществят два типа дейности, разпределени в направления, които да посрещнат нуждите на лицата от целевите групи на проекта – „Патронажна грижа” и „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности”, които се очаква да стартират на 1 юли.
С патронажната грижа ще се осигури интегрирана здравно-социална услуга, насочена към 54 възрастни хора и лица с увреждания и от уязвими групи, в т.ч. лица, засегнати от COVID-19. Предвиждат се почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда, в т.ч. психологическа подкрепа и консултиране, и подкрепа за извършване на ежедневни битови дейности – пазаруване и заплащане на битови сметки със средства на потребителите и др., които ще се предоставят до 2 часа на ден за срок от 12 месеца.
Превенцията на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности ще осигури реализирането за 12 месеца на редица поддейности, насочени към 112 служители в 8-те социални услуги на територията на Община Нови пазар, обслужващи 294 потребители, сред които:
1. осигуряване на лични предпазни средства за служители и потребители на социалните услуги;
2. въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги;
3. тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги, за COVID-19;
4. въвеждане на мерки за разделяне/изолиране на потребителите на услугите, включително физическо разделяне/преграждане на съществуващи помещения;
5. осигуряване на компютърна техника и др. с цел адаптиране и приспособяване на средата на социалните услуги в контекста на въведените ограничения в резултат от епидемичната обстановка и осигуряване на възможности за тяхното предоставяне дистанционно.
По направление „Патронажна грижа” ще бъде назначен специализиран екип: медицински сестри – 2 бр. на 4 часа, санитари – 6 бр. на 8 часа, социален работник – 4 часа на трудов договор, координатор – 4 часа на трудов договор, психолог и социален работник – на граждански договор, шофьор – 4 часа на трудов договор.
За второто направление ще бъдат назначени 18 чистачи хигиенисти, разпределени във всяка социална услуга, делегирана от държавата дейност.
Обща стойност на проекта, който ще се изпълнява до 30 юни 2022 г., е 403 171 лв. от ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020” и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАрестуваха тийнейджър пред училище с марихуана в джоба
Следваща статияОтличиха изявени творци за Деня на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here