дом Общество Спад на престъпността в областта през 2017 г. отчете старши комисар Ялчън...

Спад на престъпността в областта през 2017 г. отчете старши комисар Ялчън Расим (видео)

0
ДЯЛ

Значителен спад на престъпността през 2017 година на територията на Шуменска област, в сравнение с предходната 2016 г. отчете директорът на Областната дирекция на МВР Шумен старши комисар Ялчън Расим. Данните все още са непълни и предстоят корекции, уточни той.
2 138 са регистрираните престъпления към 30 ноември. През 2016 те са били 2 144.
В проценти това е спад от 0,28 % .1 194 са разкритите престъпления.
Изводът, според ст. комисар Расим, налице е една устойчива престъпност, и в същото време има ръст на разкриваемостта с 3, 75 пункта.

Престъпленията срещу собствеността са 847 и заемат най-голям дял от общия брой на регистрираните престъпления. За предходния период те са били 886. Намалението е с 39 . Според ст.комисар Расим битовата престъпност е най-големият бич за обществото. И именно тук се наблюдава спад. В тази категория попадат домовите кражби, кражбите с взлом, на части от МПС, на селскостопанска продукция. Намаление се отчита при грабежите. 14 грабежа регистрирани, от тях 11 са приключени, другите три също са в процес на приключване. За отчетния период няма неразкрит грабеж.
В категорията на общоопасните престъпления - 747 срещу 659 за предходната година попадат престъпленията срещу транспорта, управление на МПС след употреба на алкохол и налагане на административно наказание и наркотици. Ръстът с 13%, според директора говори добре, защото тук попада т.нар. латентна, скрита престъпност. Следват престъпленията против личността. През отчетния период те са били 113 срещу 90 броя м.г.Забелязва се ръст на този вид престъпления с 25%.
Имало е едно убийство в началото на годината във вилната зона на града, и то е разкрито. Разкрити са и трите убийства за миналата година. "Няма неразкрити тежки криминални престъпления на територията на областта", отчете директорът. Той обясни, че 95 % от тези престъпления са т.нар.телесни повреди. Авторът е известен, но разкриваемостта върви малко по-мудно, заради назначените експертизи.23 са били м.година загиналите по пътищата на областта. Тази година са 21.
Като сериозен проблем Расим отчете пътния травматизъм. В тази насока ние заложихме на превенцията, уточни той. И са налице резултатите от добре свършената работа. Позитивна е била кампанията, когато със съдействието на Алкомет са изготвени 3000 брошури, раздадени на водачи на МПС. Касае се за основните нарушения и последващите глоби. Акцентирано е да не се използват мобилни телефони при управление на МПС. Финалния етап от кампанията ще бъде в началото на Новата година. Ще бъде изненада, каза Расим и отказа подробности.
39 хил. актове и фишове са съставени на водачи срещу 29 хил. за 2016 г.
На въпрос на 24shumen.com работила ли е Дирекцията по сигнали за корупция и в кои сфери, отговорът на директора бе: Да работено е, по-късно ще изнесем данни от разследването . На по-късен етап директорът ще съобщи и колко полицейски служители са наказани и какви са нарушенията им.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВнимание! Нереални намаления и фалшиви търговски промоции ни дебнат по празниците
Следваща статияДядо Коледа и Снежанка при малчуганите от Центъра за ранно детско развитие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here