дом Култура Синът на смелата българка Смеда – Боримир, оживя върху сграда в Смядово...

Синът на смелата българка Смеда – Боримир, оживя върху сграда в Смядово (снимки и видео)

0
ДЯЛ

Легендата за красивата и смела Смеда и нейните синове се „пише” върху сградите на града, носещ името й – Смядово. Един по един синовете на гордата българка оживяват в майсторски графити по прясно санираните смядовски блокове. Преди време по градските фасади бяха изрисувани самата Смеда и нейният най-голям син – Борил, днес е факт и третата рисунка на другото й чедо – Боримир, похвали се кметицата Иванка Петрова.


Легендата за Боримир
Като всяко ново селище, така навремето и Смядово е имало нужда от воденица, а с тежката задача да построи такава се заел Боримир. Легендата разказва, че брашното, което правела Боримировата воденица било толкова хубаво, че за него идвали хора чак от тогавашна Шумна, разказа още Иванка Петрова. Интересен факт е, че в Смядово има 14 блока, точно колко са и синовете на Смеда, такава е и общинската амбиция, всеки блок да носи лика на един от гордите българи.
Преданията и изкуството
Идеята за нестандартното изкуство произлиза от желанието Смядово да придобие свой собствен облик и дух, вдъхновени от историята за Смеда. Красива българка, добра по сърце и душа. Нейният род се заселва по сливенския край в началото на робството, но на няколко пъти са принудени да бягат и да се крият, след като домът й е опожарен неколкократно. Смеда, заедно с 14-те си сина, тръгват към Шумен, като по пътя мъжът й намира смъртта си, посечен от турски ятаган. Българката се заселва на 20 километра от Шумен и се зарича османски крак да не стъпва в селото. От тогава дълги години синовете й пазят заръката, която местните жители помнят и до днес.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМилионерът Юскан Салиев: Бедното момче се завръща с гръм и трясък!
Следваща статияУченици получиха сертификат „Cambridge English”, с който да кандидатстват в университети в Европа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here