дом Общество Самотна майка, студентка в Шуменския университет се нуждае от помощ, за да...

Самотна майка, студентка в Шуменския университет се нуждае от помощ, за да завърши образованието си

0
ДЯЛ

22-годишна самотна майка от Търговище, студентка в специалност Английска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, се нуждае от подкрепа, за да завърши висшето си образование. На младата жена са необходими 1 500 лева, за да се платят оставащите 5 семестъра до края на обучението й, съобщиха от „Асоциация НАЯ“, авторитетна и популярна организация, която работи с жертви на домашно насилие.
От неправителственото сдружение разказват историята на 22-годишната Мирослава (името на младата жена е променено). „Тя е самотна майка, учи и работи, за да издържа себе си и детето си. Мирослава е амбициозна и упорита, и досега успяваше да се справи с разходите. Но само силен характер не е достатъчен. Тя няма да успее да завърши висшето си образование без подкрепа“.
Мирослава напуска училище в 11-ти клас, когато се запознава с партньора си и забременява. Семейният живот обаче й носи много болка. „Тя системно е унижавана и малтретирана. Живее в крайна нищета, защото мъжът й прибира всички пари от майчинството, за да залага на хазартни игри. Въпреки трудното си положение и изправена пред неизвестността, Мирослава намира сили да напусне тази „отровна” връзка и заедно с детето си се подслонява при своите родители“, обясни Нина Николова от „Асоциация НАЯ“.
Неправителствената организация помага на Мирослава с консултации с психолог и социален работник от една година. С много усилия младата майка започнала да изгражда живота си отначало, върнала се в училище и успяла да завърши средното си образование. С дипломата от гимназията обаче било трудно да намери работа, с която да издържа себе си и детето си. Получавала минимална заплата, а по време на Ковид кризата останала без работа и без никакви доходи.
Въпреки че нямала достатъчно средства, за да плаща за частни уроци, Мирослава залегнала здраво над учебниците и сама се подготвила за изпита по английски език. Получила добра оценка и вече е второкурсничка в Шуменския университет. „Успяхме да платим първите й три семестъра, но на Мирослава са й необходими още 1 500 лева, за да се платят петте семестъра до края на обучението й“, посочват от „Асоциация НАЯ“ и призовават всички състрадателни хора да помогнат на борбената млада жена.
След апела на Асоциацията е дошъл и един прекрасен дарителски жест – младата художничка Кремена Григорова, която също е завършила Шуменския университет, обявява на търг една от своите картини, като парите от продажбата са предназначени за самотната майка. Картината „Лъв“ е с начална цена 300 лв., колкото струва един семестър на Мирослава.
„Вашата подкрепа ще даде шанс на младата жена да си намери хубава работа и заедно с детето си да гради бъдещето си!“, апелират от НАЯ. Неправителственото сдружение е организирало дарителска кампания за Мирослава в Платформата: https://platformata.bg/bg/kauzi/1084:samotna-majka-taksi-obrazovanie/details/campaign.html, където всеки, който иска да помогне, може да направи дарение за самотната майка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЯсни са номинациите за „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура
Следваща статияНови 119 случая на COVID-19 в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here