дом Други РЗИ Шумен организира кампания по повод 26 юни – Световния ден за...

РЗИ Шумен организира кампания по повод 26 юни – Световния ден за борба с наркоманиите

0
ДЯЛ

Регионална здравна инспекция – Шумен организира кампания по повод 26 юни – Световния ден за борба с наркоманиите с мото „За да има и утре!“, която ще включва: лекция и беседа на тема: „Синтетична дрога“ с лектор д-р Петко Загорчев, информационна кампания пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, лекции и беседи и презентации на тема: „Наркотици и други зависимости“ , и здравно-образователна кампания с превантивна цел: „Ваканция без риск“.
Този ден се отбелязва от 1987 г. с решение на Общото събрание на Организацията на Обединените нации (ООН). Той служи за повод да се напомни за една от целите на страните, членуващи в ООН, а именно да се създаде международно общество без наркотици. Денят се отбелязва в България от 1988 година.
Службата по наркотици и престъпност към ООН (СНПООН) всяка година избира тема за Международния ден и провежда целогодишна кампания за повишаване на ангажираността на хората по световния проблем с наркотиците.
С отбелязването на този ден привличаме вниманието на хората върху сериозността на проблема и разпространението му. Всеки трябва да бъде информиран, за да може да помисли с какво може да помогне на децата и подрастващите да се предпазят или да преодолеят този проблем. На някакъв етап от своя живот всеки се среща с наркотиците, употребата на наркотици или проблемите, свързани с наркотиците. Затова добре е да имаме сериозно отношение по въпроса. Най-добрият начин за постигане на това е да научим колкото се може повече за наркотиците: Откъде идват?, Кой ги употребява?, Защо хората ги употребяват?, Какви рискове има и как проблемите могат да бъдат предотвратени?
Епидемиологичните проучвания в България сочат, че непрестанно се увеличава броя на хората, употребяващи наркотици (вещества, които предизвикват психична и физическа зависимост) и халюциногенни вещества. България е сред петте страни с най-висок процент от 15-годишните тийнейджъри, които са пушили марихуана. Франция, Канада, Италия и Швейцария са другите страни, които заемат челните места. Това сочи изследване на Световната здравна организация, проведено в 42 страни.
През последните години в България се наблюдава постепенно увеличение на разпространението и употребата на стимуланти, особено амфетамин и кокаин. Наблюдава се тенденция за увеличаване на броя и дела на употребяващите стимуланти особено сред по-младото население. Амфетамините остават най-често употребяваните стимуланти. Метамфетамините все още не са широко разпространени, но постепенно нараства ролята им на пазара на наркотици.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАло измамник за малко да забогатее с 3 370 лв., буден гражданин алармира полицията
Следваща статияОбщински съветник стартира подписка против увеличаване цената на водата в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here