дом Общество „Репортери без граници“ остави България на 111-о място по свобода на медиите

„Репортери без граници“ остави България на 111-о място по свобода на медиите

0
ДЯЛ

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това става ясно от оповестения годишен Индекс за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“ – 2019 World Press Freedom Index.
Страната ни е класирана на последно място сред страните членки на Европейския съюз и държавите на Балканския полуостров.
Ключови пречки пред свободата на словото в родината ни остават неефективната съдебна система и корупцията. Контролът на някои олигарси и политици върху медиите също е основен проблем за страната, пише в доклада.
В краткото описание на положението в България се казва: „Сговорът между медии, властите и олигарси остава непроменен, докато физическите нападения срещу журналисти се увеличават“.
България е посочена и като една от трите страни в Европейския къюз, където през миналата година е убит журналист. Това е Виктория Маринова от Русе, чието убийство обаче не е свързано с работата ѝ като водещ в русенска телевизия.
„Журналистите в България са атакувани както от организирани престъпни групировки, така и от властите, които насърчават атаките срещу тях, вместо да ги защитават“, пише още в доклада.
Като цяло най-сериозните проблеми пред свободата на словото по света, очертани в новия доклад, са това, че авторитарните режими насърчават омразата срещу журналистите, която често преминава в насилие и физическа саморазправа. Според организацията все повече управляващи заглушават критични гласове чрез съдебни дела и налагане на контрол над финансирането на медиите.
Норвегия, Финландия и Швеция заемат първите три места н класацията, в която влизат общо 180 държави. Тюркменистан заема последното място.
В доклада се посочва още, че броят на страните по света, в които журналистите могат да работят спокойно намалява.
Снимка: „Репортери без граници“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзвънредни проверки на магазини и складове преди празниците
Следваща статияПералня се запали в апартамент, горя къща, в която се самонастанили майка и дъщеря

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here