дом Здраве Пулмолог: Вирусът живее до 6 часа върху повърхности

Пулмолог: Вирусът живее до 6 часа върху повърхности

0
ДЯЛ

„Вирусът живее до 6 часа върху повърхности. Докосваме лицето си около 90 пъти в деня. Така вирусът може да попадне през лигавицата на очите, носа и устата. Трябва да има и хигиена на устната кухина. Хубаво е да си направим гаргара със сода за хляб и вода, когато се приберем”, каза още пулмологът София Ангелова. Тя допълни, че маските трябва да се носят от болни хора. Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът София Ангелова.
„Паниката и страхът потискат имунните клетки. Трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани. Китай е прекрасен пример за това. За два месеца те успяха да потушат коронавируса”.
„Намираме се в доста сложна ситуация. Основната цел е да потушим разпространението на заразата. Ако успеем, коронавирусът няма да се превърне в ежегодна епидемия. Властите правят това, което трябва. Хората трябва да им помогнат. Всички, които се връщат у нас от епидемични райони, задължително да спазват карантина. Ако се развие заболяването, а човекът е на работа, то той ще зарази колегите си”, каза още пулмологът.
Тя поясни, че е много важно, ако имаме симптоми и не се чувстваме добре, да не ходим на лекар, а да се свържем с него по телефона. „Нашите кабинети се превръщат в инкубатор на вируси. Ако започнем да ги затваряме за карантина, нали си представяте какво ще стане? Трябва да пазим лекарите”, каза още Ангелова.
По думите й хората, които не са били в епидемични райони, но имат симптоми на грип, веднага трябва да информират личния си лекар. „Да започнат да пият антивирусен медикамент, за да избегнат усложненията от грип тип Б”, поясни София Ангелова.
Тя апелира възрастните хора да ограничат контактите, тъй като те са най-застрашени.
На въпроса могат ли парите да пренасят вируса, лекарката заяви, че това е абсолютно възможно. „Ако някой е болен и е кихнал, вирусът попада върху парите. После докосваме банкнотата и си пипаме лицето си. Съответно се заразяваме. Същото е и с дрехите. Трябва да ги проветряваме”, заключи лекарката.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПодпийнал подкара мотопед без табела, друг без книжка „яхна“ мотор
Следваща статияОсигуриха парите за предпроектното проучване на система „Дунав“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here